'Öç alma mantığı'
Hukukçular, savcının bugün esas hakkındaki mütalaasını açıklayacağı Ergenekon davasında adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini vurguladı.
cumhuriyet.com.trHukukçuların görüşleri şöyle:
Prof. Dr. Timur Demirbaş: Çok sayıda dosyanın bu davada birleştirilmesi, işin daha karmaşık hale gelmesine neden oldu. Normal usul hukukuna göre bitmek üzere olan ya da bitmiş olan davaların ayrılmasını öngörüyor. Burada ise tam tersi. Bir torba gibi her şeyin bu dosyada birleştirilmesi muhakeme hukukunun temel esaslarına aykırı. Hiç kimse olağanüstü yeteneğe sahip değil. Bu nedenle mahkemenin binlerce sayfalık, yüzlerce sanıklıklı, tanıklı davada sağlıklı sonuç vermesi beklenemez. Kamuoyunda sağlıklı bir karar çıkacağı konusunda endişe var. Tarafların tanıkları dinlenmeden savcının esas hakkındaki mütalaasını açıklayacak olması hukuka aykırı. Eğer şüphelilerin tanıkları dinlenmeden karar verilirse, Yargıtay bunu bozar. Öte yandan tutuklama cezaya dönüştü. Bu davanın hâkimleri değiştirildi. AİHM kararlarına aykırı bir durum bu. Mahkemenin tarafsız olduğu algısı yaratmalı ancak burada adaletin yara aldığını görüyoruz.
İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş: Ergenekon davasındaki avukat arkadaşlarımız, bu davada adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini, delillerin toplanmadan, kendi delillerini sunmaya fırsat verilmeden dosyanın karara çıkmasını eleştiriyor. Bu dosyalar siyasi davalardır. Siyasi iktidarın müdahalesine açıktır. Siyasi hesaplaşma olarak yargı kullanılmaktadır. Biz herkes yargılanabilir diyoruz ama yargılama hukuka uygun olmak zorundadır. Yargılama siyasi öç alma aracı olmamalıdır. Tutuklama infaza dönüşmemeli. Bu davada tutuklama süreleri çok uzun. Peşinen infaza dönüşmüştür. Uzun tutuklamalar amacını aşmıştır.