Obama'yı marka yapmak istiyor

İstanbul'da faaliyet gösteren bir tekstil, turizm ve inşaat şirketi ''Barack Obama'' markasını almak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuru yaptı. Bir patent firması yetkisinin açıklamlarına göre, başvurunun reddedilme ihtimali yüksek.

cumhuriyet.com.tr

Merkezi Eminönü'nde bulunan bir şirket "Barack Obama" markasını almak için yaptığı  başvuruda, ''Bu marka altında koruyucu amaçlı olanlar hariç, her türlü malzemeden yapılmış iç-dış giysiler, çoraplar, ayak ve baş giysileri üretileceği, ticari ve reklam amaçlı sergi ve fuarların organizasyonu dahil reklamcılık, pazarlama ve halkla İlişkiler, büro, iş yönetimi ve idaresi ile bu konularda danışmanlık hizmetleri verileceği'' belirtildi.

Başvuruda ayrıca, aynı marka altında ''Muhasebecilik dahil ithalat, ihracat, acente, ticari ve sınai ürünler için eksperlik, açık artırma, perakende, toptan satış mağazaları, elektronik ortamlar, kataloglar ve benzeri diğer yöntemlerle müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için çeşitli malların bir araya getirilmesi hizmetlerinde de bulunulacağı'' kaydedildi.

Türk Patent Enstitüsü, geçen yılın son günlerinde yapılan başvuruya henüz yanıt vermezken, incelemenin devam ettiği, uygun bulunması halinde Marka Bülteni'nde yayınlanacağı öğrenildi.

 

Reddedilme ihtimali yüksek

Levent Patent Marka Danışmanlık ve Eğitim Şirketi yetkilisi Levent Yaralı, yaptığı açıklamada, Türk Patent Enstitüsü'nün, ABD Başkanı Barack Obama'nın adının marka olarak tescil edilmesine yönelik başvuruyu, 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 7. maddesi uyarınca reddetme ihtimalinin yüksek olduğunu bildirdi.

Bu maddenin enstitü tarafından re'sen (doğrudan) reddedilecek markaları düzenlediğine işaret eden Yaralı, başvurunun söz konusu hüküm çerçevesinde değerlendirilmemesi halinde ise Obama'nın, 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK), ''Marka Tescilinde Red İçin Nispi Nedenler'' başlıklı 8. maddesi uyarınca itiraz etme hakkının bulunduğunu söyledi.

Yaralı, kurumun başvuruyu reddetmeyip ilana karar vermesi durumunda ayrıca, ilgili kesimlerin, Türk Ticaret Kanunu'nun haksız rekabete, Medeni Kanun'un ise iyi niyet kurallarına ilişkin hükümlerine dayanarak itirazda bulunup dava açmalarının da olası olduğunu belirtti.