Obama'dan Kongre'ye çağrı

ABD Başkanı Barack Obama, ülkenin en sorunlu sektörlerinden biri olan sağlık sektörüyle ilgili yapılacak reformlara ilişkin açıklamada bulundu. Obama, Kongre'den reformlar konusunda gösterdikleri partizan mücadeleyi bir kenara bırakmalarını ve ortak bir şekilde çalışmaya başlamalarını istedi.

cumhuriyet.com.tr

ABD Başkanı Barack Obama, sağlık sektöründe yapılacak olan reformlara ilişkin konuştu. Göreve geldiğinden bu yana, en önemli konuşmalarından birini yapan Obama, sağlık sektöründeki reform planını "öldürmenin", planı geliştirmekten daha iyi bir siyaset olduğunu düşünenlerle zaman kaybetmeyeceğini vurguladı.

Konuşmasının başında, ekonomiyi uçurumun eşiğinden kurtardıklarını, ancak iktidara sadece krizleri çözmek değil, bir gelecek inşa etmek için geldiklerini kaydeden Obama, geleceği ilgilendiren konuların başında sağlık reformunun geldiğini söyledi.

Obama, kongrede yaptığı, televizyondan canlı yayımlanan konuşmasında, hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin saygı duyduğu, geçen ay ölen Senötör Edward Kennedy'nin, "reformun bu yıl geçeceğinden emin olduğunu" ifade ettiği bir mektubunu da okudu.

ABD Başkanı, reform planının tamamlanmasına hiç olmadıkları kadar yakın olduklarını ifade ederek, reform paketiyle sağlık harcamalarının azalacağını, müşterileri korumak için sigortacılarla ilgili düzenleme geleceğini ve sigortasız 46 milyon Amerikalının sigorta kapsamına alınacağını belirtti.

Obama, gelecek 10 yıl içinde 900 milyar dolara mal olacak paketin bütçe açığını artırmayacağı taahhüdünü de yineledi.

Cumhuriyetçiler, reform paketinin hükümetin bütçe açığını artıracağından endişe ederken, reform paketini, sağlık hizmetlerinin tamamının devlete yüklenmesi yönünde bir adım olarak görüyor.

ABD'de halihazırda 65 yaş ve üstündekilerla düşük gelirli aileler, çocuklar, belirgin bir engeli bulunan kişiler ve gaziler devletin sağlık güvencesi altında bulunuyor.

Reformun temel ilkesinin, ihtiyacı olana sağlık hizmeti sunmak, sağlık sigortası olanlara da güvence sağlamak olduğunu vurgulayan Obama, planın, sağlık hizmeti bedelini düşüreceğini, sigorta şirketlerinin önceden hastalığı olanları sigorta kapsamına almamasını engelleyeceğini ve neticede yüksek sağlık harcamalarını azaltarak ekonomiyi güçlendireceğini belirtiyor.

ABD Temsilciler Meclisinin 3 alt komisyonu ile Senatonun bir alt komisyonundan geçen reform planı, Senato Finans Komisyonundan da geçmesi halinde meclis ve senatoda görüşülebilecek. Demokrat Parti'nin Kongre'nin iki meclisinde de çoğunluğu elinde tutmasına rağmen, parti içinde reformun bazı unsurlarına karşı çıkanların olacağı yorumları yapılıyor.

ABD sağlık konusunda bütün vatandaşları kapsamayan bir programı bulunmayan tek gelişmiş ülke durumunda bulunuyor.