Obama'dan Erdoğan'a demokrasi uyarısı
Obama, Türkiye'deki hak ve özgürlüklerin kısıtlanması ile muhaliflere yönelik baskıları gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 'basın özgürlüğü' konusunda da eleştirdi.
cumhuriyet.com.trAnkara-Washington hattı, Suriye’de YPG konusunda görüş ayrılıkları, 15 Temmuz darbe girişimiyle birlikte yükselen tansiyonu görüntüde de olsa yatıştırma çabasında. Çin’in Hangzhou kentinde dün G20 zirvesinin başlaması öncesinde sabah erken saatlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama bir araya geldi. Darbe girişimi sonrasında ilk kez bir araya gelen ikilinin gündeminde Fethullah Gülen’in iadesi ve Suriye konusu vardı.
Son dönemde Washington’la ilişkilere yönelik sert çıkışlarda bulunan Erdoğan’ın, samimi görüntülerin verildiği toplantının ardından söylemlerini yumuşattığı görüldü. Basının sorularına yanıtlarken Erdoğan’ın “iyi terörist, kötü terörist olmaz”, “Temennimiz odur ki güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın” yönündeki ifadelerine karşı Obama’nın bu konulara girmekten kaçınması, IŞİD’le mücadele vurgusu yapması dikkat çekti.
İYİ TERÖRİST KÖTÜ TERÖRİST...
Erdoğan-Obama görüşmesi yaklaşık 45 dakika sürdü. Basının sorularını birlikte yanıtlayan Erdoğan, Obama’ya darbe girişimine karşı verdiği destek için teşekkür ederken “Tüm terör örgütlerine karşı aynı tavrı takınmak durumundayız. İyi terörist, kötü terörist olamaz. Hepsi bunların kötüdür, hepsi lanetlidir, bunlara karşı takınmamız gereken tavır da bellidir” dedi. Türkiye’nin, Suriye ve Irak’ta IŞİD, PKK, YPG ve PYD’ye karşı sürdürdüğü mücadelenin devam ettiğini söyleyen Erdoğan’ın şu ifadeleri dikkat çekti: “Temennimiz odur ki güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın. Böyle bir terör koridorunun oluşmaması için de koalisyon güçleriyle birlikte Türkiye bir dayanışma içerisinde bu mücadeleyi vermektedir. Bu mücadeleden de başarılı bir şekilde çıkacağımıza inanıyorum.”
OBAMA İLR MODEL ORTAKLIK
Türkiye ile ABD arasındaki uzun süreli stratejik ortaklığın, Obama ile model ortaklığa dönüştüğünü söyleyen Erdoğan, Fethullah Gülen konusundaki çalışmaların hukuk çerçevesi içinde sürdürüldüğünü kaydederek şu ifadeleri kullandı: “Darbe girişimi öncesi bu teröriste karşı hazırlanan dosyalar gönderilmiştir. 15 Temmuz’dan sonra hazırlanmakta olan dosyalar da yine ABD’den gelen heyete daha sonra teslim edilecektir. ABD’den şu anda bir heyet gelmiştir. Şimdi de bizden yine Adalet Bakanlığı’ndan bir heyet aynı şekilde ABD’ye hatta Adalet Bakanımız ve İçişleri Bakanımız birlikte gidecekler orada bu çalışmayı birlikte yapacaklardır.”
DARBECİYE KARŞI DESTEK SÖZÜ
ABD Başkanı Obama ise darbeye karışanların yargı önüne çıkarılması konusunda her türlü desteği vereceklerini söyledi. “Türk halkı sokaklara dökülerek demokrasiye ne kadar bağlı olduğunu gösterdi” diyen Obama “Biz Türkiye’nin kurumlarını ve Türk halkını destekliyoruz” ifadesini kullandı. Türkiye’nin güçlü bir NATO üyesi olduğunu kaydeden Obama, Türkiye’nin IŞİD’e karşı kuvvetli bir müttefik olduğunu dile getirdi. Türkiye-Suriye sınırında “IŞİD’e yönelik bir yenilgi yaşattık, buna devam etmeliyiz. Ancak şimdi bu işi tamamlamalıyız. Bu konuda işbirliğimize devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Erdoğan’ın görüşmede “Suriye’de barışçıl bir çözümden” bahsettiğini aktaran Obama, “Orada iç savaşı sonlandırmaya çalışacağız ve insani yardımda bulunarak Suriyeli sivillerin güvenlik içinde yaşamalarını sağlamaya çalışacağız” dedi. Obama, Türkiye’ye mülteci politikası konusunda da destek veren açıklamalarda bulundu. Obama, “Türkiye mültecilerin yükünü yalnız taşımamalıdır. Türkiye’yi hepimiz desteklemeliyiz” dedi.
KENDİSİNİ ORAYA GETİREN DEĞERLERİ UNUTMAMALIObama-Erdoğan görüşmesinin ardından karşılıklı güven tazeleyici açıklamalar yapılırken ABD başkanı, dün CNN’de yayımlanan röpörtajda Türkiye’de demokrasi, basın özgürlüğü ve muhaliflere yönelik baskılar konusunda eleştirilerde bulundu. Obama, “Tabii ülkelerinde siyasi ve mülki bir deprem yaşadıklar. Yeniden inşa etmeleri gerekiyor ve bunu nasıl yaptıkları önemli olacak. Eğer attıkları adımların uzun dönemli çıkarlarına ve ortaklığımıza aykırı olduğunu düşünürsek her iyi dostun yaptığı gibi onlara dürüstçe geri bildirim yapmak istiyoruz” dedi. Erdogan’a yönelik demokrasi, basın özgürlüğü eleştirilerinde bulunan Obama, “Yaşan darbe çok ciddiydi. Böyle bir şeyin ABD’de olduğunu düşünün. Zorlu olan ülkeyi nasıl yeniden istikrarlı hale getirmek. Erdoğan’a da doğrudan ilettim. Kendisi kariyerine demokratik ve reformcu bir lider olarak başladı. Ancak bir lider kendisini oraya getiren değerleri unutmamalı” dedi. Obama eğer Türkiye’de gazetecilere baskı yapılıyorsa, demokrasinin işleyişinde düzensizlik varsa bu tür uygulamalara son verilmesi gerektiğine işaret etti. |