Obama: Suriye konusunda cesaretlendim!

ABD Başkanı Barack Obama, ''Suriye muhalefetinin, geçmişte olduğundan daha fazla uyuma sahip olabilecek bir şemsiye grubu yarattığını görmekten cesaret aldım. Onlarla görüşeceğiz. Onları, bir çeşit, sürgündeki bir hükümet şeklinde tanımaya henüz hazır değiliz. Ancak, onları Suriye halkının arzularının meşru bir temsilcisi olarak görüyoruz'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Obama, başkanlığa ikinci kez seçilmesinin ardından düzenlediği ilk basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Suriyeli muhaliflerin kurduğu yeni oluşuma ve ABD'nin, muhalifleri silahlandırmayı düşünebileceği bir durumun olup olmayacağına dair soru üzerine Obama, şunları söyledi:
''Suriye muhalefetinin, geçmişte olduğundan daha fazla uyuma sahip olabilecek bir şemsiye grubu yarattığını görmekten cesaret aldım. Onlarla görüşeceğiz. Temsilcilerim, uluslararası toplum ve muhalefetle düzenlenecek çeşitli toplantılara gidecekler. Onları Suriye halkının arzularının meşru bir temsilcisi olarak görüyoruz.
Onları, bir çeşit, sürgündeki bir hükümet şeklinde tanımaya henüz hazır değiliz. Ancak, geniş temele sahip, temsiliyeti olan bir grup olduğunu düşünüyoruz. Baskı yapmaya devam edeceğimiz hususlardan biri, muhalefetin demokratik, kapsayıcı ve ılımlı bir Suriye'ye kendini adamasını sağlamak olacak.''


''Yüz milyonlarca dolarlık insani yardım sağladık''

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın, ilk başlarda barışçıl nitelik gösteren protestolara rejiminin uyguladığı acımasız şiddet karşısında, iktidarı terk etmesi gerektiğini ilan eden ilk dünya liderlerinden birinin kendisi olduğunu hatırlatan Obama, şöyle devam etti:
''Tabii ki o dönemden bu yana Suriye'deki durum daha kötüleşti. Muhalefete yardım sağlamak için uluslararası toplum ve bölgesel güçlerle yoğun temaslarımız oldu. Suriye'nin hem içindeki hem de dışındaki kimselere yardım etmek için yüz milyonlarca dolarlık insani yardım sağladık. Esed rejiminin kıyımı karşısında bölünmeyip, nasıl organize olabilecekleri konusunda muhalefetle sürekli istişare halindeyiz. Suriye'nin yakın komşusu olan ve etkisi bulunan Türkiye ve Ürdün gibi ülkeler ile bunun yanında elbette, sadece Suriye'nin içinde değil, bölgeye de etkisi olabilecek, böyleci kaotik bir atmosferde vuku bulabilecek kimyasal silahların olası hareketiyle ilgili derin kaygıları bulunan İsrail ile çok yakın temas halindeyiz.''

Obama, radikal unsurların muhalefete sızma girişimlerine de işaret ederek, ''Özellikle de muhalefeti silahlandırmaktan konuşurken, çok dikkat etmemiz gereken hususlardan biri, Amerikalılara veya İsraillilere zarar verebilecek ya da ulusal güvenliğimizi tehlikeye sokabilecek kişi ve kesimlerin eline dolaylı olarak silah vermediğimizden emin olamalıyız. Bu konuyu sürekli irdeliyoruz. Konuya ne kadar dahil oldukça, o kadar muhalefet içindeki, kapsayıcı, insan haklarını gözeten ve uzun vadede bizlerle işbirliği yapacak en ılımlı, anlayışlı ögeleri desteklediğimizden emin olacak pozisyonda olacağız'' dedi.