Obama neden ilk gezisini Asya'ya yapıyor?
ABD Başkanı Barack Obama, seçimlerden sonraki ilk bölge turunu, gelecekte ABD için en fazla fırsat ve tehdidin bir arada olduğu bölge olarak gördüğü Asya'ya yapıyor.
cumhuriyet.com.tr-Obama neden ilk gezisini Asya'ya yapıyor?
Bu kapsamda, Obama'nın Tayland'a ziyareti ''güçlü ikili ilişkilere'' vurgusunu, Mynmar'a ziyareti, ABD'nin ''demokrasi ve insan haklarının teşviki''ne bağlılığını, Kamboçya ise Asya'daki ''çok taraflı organizasyonlarla'' işbirliğine verdiği önemi sembolize ediyor.
ABD Başkanı Obama, bugünden başlamak üzere 20 Kasım'a kadar sırasıyla Tayland, Myanmar ve Kamboçya'yı ziyaret edecek.
Obama'nın seçimlerden sonra ilk ziyaretini Asya ülkelerine yapması, tıpkı ilk seçildikten sonraki ziyaretlerini Türkiye ve Arap ülkelerine yapması gibi özel bir anlam ifade ediyor. Obama, ilk seçildiğindeki yurt dışı ziyaretini Türkiye ve Arap ülkelerine yaparak, bölgedeki ikili güçlü ilişkilere verdiği önemi ve İslam dünyası ile yeni bir başlangıç yapmayı istediğini vurgulamayı amaçlamıştı.
İkinci kez seçildiğinde ilk olarak Asya'ya gitmesi de Obama'nın, ABD'nin gelecekte kendisi için fırsat ve tehdit merkezi olarak bu bölgeyi öncelikli olarak görmesinde yatıyor.
Tayland: ''güçlü ilişkilere verilen önemi'' sembolize ediyor
Bu kapsamda, Obama'nın seçimlerden sonra ilk olarak Tayland, Myanmar ve Kamboçya'yı seçmesinin sembolik bir önemi var.
Obama'nın Tayland'a yapacağı ziyaret, ABD'nin bölgedeki ''güçlü ikili ilişkilere'' verdiği önemi gösteriyor.
Tayland, ABD'nin ilişkilerinin en eskiye dayandığı Asya ülkesi. Obama'nın bu ülkeyi ziyareti, ABD'nin Tayland ile aralıksız 180 yıldır süren ilişkilerini bir nevi anma ve ilişkileri yeniden teyit etme amacı da taşıyor.
Myanmar, ''demokrasi ve insan haklarının teşviki'' açısından önemli
Obama'nın Myanmar'ı ziyareti, ülkenin demokratikleşme sorunları nedeniyle, ABD'nin ''demokrasi ve insan haklarının teşviki''ne bağlılığını ortaya koyma açısından önem arz ediyor.
O nedenle Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein ile görüşecek olan Obama, muhalefet lideri Aung San Suu Çii'yi de evinde ziyaret edecek. Obama ayrıca, Yangon Üniversitesi'nde Myanmar'ın geleceği ve ABD ile Myanmar arasındaki ilişkilerin geleceğinden bahsedecek.
Bunun yanında, Çin ile komşu olan Myanmar, stratejik açıdan da ABD için önemli. Ayrıca, Asya'nın hala altyapı inşasına ihtiyacı olan en büyük ülkelerinden biri olarak Myanmar, önümüzdeki dönemde, Çin, Japonya ve ABD'li yatırımcıların birbiriyle yarışacağı bir ülke olacak. Dikkate değer bir nokta da Obama'nın bu ülkeyi ziyaret edecek ilk ABD başkanı olması.
Arakan Müslümanlarının durumunu da gündeme taşıyacak
Obama'nın, Myanmar ziyaretinde, yetkililerle, inançlarından dolayı ayrımcılığa ve şiddete maruz kalan Arakan Müslümanlarının durumunu da görüşeceği belirtiliyor.
Bu noktada, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon'un açıklaması önem taşıyor. Donilon, Arakan Müslümanlarına yönelik son aylarda artan ayrımcılık ve şiddetten derin kaygı duyduklarını aktardı.
Şiddeti kınadıklarını, sükunet çağrısı yaptıklarını ve sorunun merkezinde yatan meşru taleplerin ele alınması için anlamlı diyalog yürütülmesi çağrısında bulunduklarını hatırlatan Donilon, şöyle devam etti:
''Myanmar hükümeti, şiddetten etkilenen bölgelerin çoğuna insani yardımların erişimine izin vererek ve sorumluları adalet önüne çıkarma yönünde net taahhütte bulunarak bazı yapıcı adımlar attı. Myanmar hükümetinden tüm bu alanlarda vermiş oldukları taahhütleri yerine getirmesini bekliyoruz. Büyükelçimiz Derek Mitchell da Arakan halkının emniyeti ve refahını sağlamak için ne gibi adımlar atılacağı hususunda hükümetle çok yakın çalışıyor. Başkan Obama'nın da bu konuyu gündeme getirmesini bekliyorum''.
Kamboçya'da ABD, ''çok taraflı organizasyonlara'' katılımını gösterecek
Obama, Kamboçya'yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olacak. Kamboçya ise ülkede Doğu Asya Zirvesi'nin yapılacak olması nedeniyle, ABD'nin Asya'daki ''çok taraflı organizasyonlarla'' işbirliğine verdiği önemi sembolize ediyor. ABD, bu zirveye ilk kez geçen yıl katılmıştı. Asya'da daha fazla varlık gösterebilme adına ABD için önemli olan bu zirvede, Obama, Çin Başbakanı Ven Ciabao, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda gibi liderlerle de görüşme fırsatı bulacak.
ABD için fırsat ve tehditler bölgesi Asya
Obama yönetimine göre, ABD için gelecekte en fazla fırsat ve tehdidin olduğu bölge Asya. ABD'nin Asya'ya bakışı bir nevi ''dengeleri yeniden düzenleme'' amaçlı. Bu bir anlamda önlenemez yükselişte olan Çin'i de ekonomik ve askeri anlamda ''dengeleme'' amacı taşıyor. Nitekim, Obama'nın ziyaret edeceği üç ülkenin de hem ABD hem de Çin ile karmaşık ilişkileri var.
ABD, bu nedenle, hem askeri hem ticari hem de diplomatik ilişkiler açısından Asya ülkelerini, gündeminin üst sıralarına taşımak istiyor. Nitekim, Obama bunun ilk adımlarını askeri alanda birinci dönemde yapmış, ABD ordusunu küçültürken, askeri olarak da tüm dünya yerine belirli bölgelere odaklanmayı tercih etmişti ve bu noktada en öncelikli bölge olarak Asya Pasifik'i seçmişti.
Bunun yanında, Asya Pasifik bölgesi, şu an çok hızlı büyüyen ve dinamik bir bölge. Özellikle güneydoğu Asya'nın, nüfusu, ekonomisi ve siyasi konumu her geçen gün artıyor ve ilerleyen dönemlerde Çin ile birlikte, dünya ekonomisini şekillendirmede önemli etkileri olacak gibi görünüyor. Bugün dünyada en fazla üretimin yapıldığı bölge olan Asya, aynı zamanda en fazla tüketimin de olduğu yer. O nedenle Avrupa'yla artık ticareti belirli bir noktaya oturmuş ABD için bu bölge yeni ihracatlar açıdan önemli potansiyel taşıyor. Ucuz mal üretimi nedeniyle ABD'deki hemen her malın bu bölgeden geldiği düşünüldüğünde de Asya, aynı zamanda ekonomik alanda ABD için büyük bir mücadele alanı olarak karşısında duruyor.
ABD de tüm bu nedenlerle, rakipleri Rusya ve Çin'in varlığını gösterdiği ama kendisinin önceki on yıllarda ihmal ettiği bu bölgede, ''dengeleri yeniden kurmak'' ve ''gardını'' erkenden alıp, bir yandan bölgedeki ülkelerle ilişkileri geliştirirken diğer yandan gelecekteki zorluklara şimdiden hazırlanmak istiyor.