Obama 'çelişkili' miydi?
ABD Başkanı Barack Obama'nın Kahire'de yaptığı konuşma tüm dünya tarafından büyük bir ilgiyle izlendi. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Obama'nın İslam dünyasına hitaben yaptığı konuşmanın ilişkileri tamir etmeye yetmeyeceğini söylerken, Hamas sözcüsü Fevzi Barhum, "Konuşma açık bir değişimi yansıtsa bile birçok çelişki barındırıyor" dedi.
cumhuriyet.com.trHamas, ABD Başkanı Barack Obama'nın Kahire'deki konuşmasında "açık bir değişim" olduğunu, ancak konuşmanın "çelişkiler" de barındırdığını savundu.
Hamas sözcüsü Fevzi Barhum, "Konuşma açık bir değişimi yansıtsa bile birçok çelişki barındırıyor" dedi.
Barhum, Amerika'nın dünyadaki imajını düzeltmeyi amaçladığını düşündüren "nezaket dolu bir konuşmanın" söz konusu olduğunu kaydetti.
İran: Obama'nın konuşması Amerikan imajını tamir edemez
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD Başkanı Barack Obama'nın İslam dünyasına hitaben yaptığı konuşmanın ilişkileri tamir etmeye yetmeyeceğini söyledi.
Hamaney, yeni Amerikan yönetiminin, ABD'nin "çirkin, tiksindirici ve kaba" yüzünü değiştirme çabalarının sadece "kelimeler, konuşma ve sloganla" başarılı olamayacağını ifade etti ve İslam dünyasının, "konuşma yerine" Amerikan politikasında tatbiki değişimler beklediğini belirtti.
Obama, başkanlık seçim kampanyasında, "iktidardaki ilk 100 gününde bir Müslüman ülkeden İslam dünyasına sesleneceği" sözünü vermişti. Obama, ilk 100 gün içinde olmasa da söz verdiği konuşmayı bugün Kahire'de yaptı.
İran ve ABD arasında, 1979 yılından beri diplomatik ilişki bulunmuyor.
"İyi bir başlangıç"
ABD Başkanı Barack Obama'nın Kahire'den verdiği mesajlar hem İsrail'de, hem de Filistin tarafından olumlu yankı buldu.
İsrail hükümeti, Obama'nın İsrail ile Arap dünyası arasında barışa yönelik umutlarını paylaştığını bildirirken, Filistin Yönetimi konuşmanın Ortadoğu'da yeni Amerikan politikasında iyi bir başlangıç ve İsrail için de açık bir meaj olduğu görüşünü dile getirdi.
Obama'nın İslam dünyasına seslendiği konuşmayla ilgili olarak İsrail hükümetinden yapılan açıklamada, "İsrail hükümeti, Başkan Obama'nın Kahire'de yaptığı önemli konuşmanın gerçekten de Arap ve Müslüman dünyasıyla İsrail arasında yeni bir yakınlaşma dönemine yol açacağı umudundadır" denildi.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna da Obama'nın açıklamalarını, yeni ve farklı bir Amerikan politikasının başlangıcı ve İsraillilere açık bir mesaj olarak değerlendirdi.
Ebu Rudeyna, Filistin Yönetiminin resmi haber ajansı Wafa'ya yaptığı açıklamada, Orta Doğu'da yeni Amerikan politikasına yönelik "iyi bir başlangıç" olarak nitelediği Obama'nın açıklamalarını değerlendirirken, "Yerleşimlerin durdurulması ve Filistin devletinin kurulması çağrısının yanı sıra Filistinlilerin acılarına işaret etmesi, barışın Kudüs'ün başkent olduğu bir Filistin devletinin temelleri üzerine inşa edileceği yolunda İsrail'e açık bir mesajdır" dedi.
"Başkan Obama'nın konuşması yeni Amerikan politikası doğrultusunda önemli bir adım ve iyi bir başlangıç" diyen Ebu Rudeyna, İsrail'in Obama'nın sözlerini ciddiye alacağı umudunu dile getirdi.
Obama'nın konuşması Arap basınında geniş yer buldu
ABD Başkanı Barack Obama'nın Mısır'daki Kahire Üniversitesi'nde yaptığı konuşma, Arap televizyonlarında geniş yer buldu.
Ortadoğu'da aralarında Hizbullah'ın El Manar ve İran'ın El Alem kanallarının da bulunduğu birçok televizyon kanalı, konuşmayı Arapça çevirisiyle verdi.
AFP'ye göre, yaklaşık 1,5 milyar Müslümana hitap eden Obama'nın konuşması, 30 kadar televizyon kanalı tarafından verildi.
"Amerikan yaklaşımı değişti"
Associated Press Ajansı, ABD Başkanı Barack Obama'nın Kahire'de yaptığı konuşmaya ilişkin Müslümanların ilk tepkilerinin, "kendilerine yönelik değişen Amerikan yaklaşımını" işaret ettiği şeklinde olduğunu, ancak bazılarının Obama'nın sözlerini destekleyecek hareketlerini görmeye ihtiyaç olduğunda ısrar ettiğini duyurdu.
Ajans Kahire'den geçtiği haberinde, Obama'nın konuşmasında, Müslümanların duymak istediği birçok konuya değindiğini belirterek, ABD Başkanının Filistinlilerin bir devleti olması gerektiğini ve Batı Şeria'da devam eden İsrail yerleşimlerinin meşru olmadığını vurguladığına işaret etti.
Obama'nın Irak'tan 2012'ye kadar bütün Amerikan askerlerinin çekileceği teminatı ve Afganistan'daki Amerikan varlığının kalıcı olmayacağı sözü verdiğini anımsatan AP, Filistin lideri Mahmud Abbas'ın sözcülerinden Nebil Ebu Rudeyne'nin de şu sözlerini aktardı:
"Obama'nın konuşmasının Filistin'le ilgili bölümü yeni bir başlangıç için önemli bir adım. Konuşma, Filistin konusunda yeni ve farklı bir Amerikan politikasını gösteriyor."
Reuters ajansı ise konuşmaya Müslümanların ilk tepkilerine ilişkin haberinde, Obama'nın Müslümanlarla "yeni bir başlangıç" arayışındaki konuşmasında İsrail-Filistin sorununu sona erdirmek için yeni bir girişim önermemesinin büyük olasılıkla birçoklarını hayal kırıklığına uğratacağı yorumuna yer verdi.
Uluslararası ajansların ilk tepkilere ilişkin geçtiği haberlere göre, Irak hükümeti sözcüsü Ali El Debbağ da, konuşmayı tarihi ve önemli olarak niteleyerek, bunun yeni Washington yönetimini açısından olumlu bir yansıması olduğunu söyledi.
El Debbağ, Obama'nın konuşmasında Kur'an'dan bahsetmesinin olumlu değişimin önemli bir bölümünü oluşturduğunu ifade ederek, değişimi eylemle görme ihtiyacı olduğunu da kaydetti.
Bağdat Üniversitesi uzmanlarından Hazım el Nuami ise Obama'nın konuşmasının Iraklılar için yeni hiçbir şey vermediği değerlendirmesinden bulunarak, Obama'nın tek bir söz verdiğinin, bunun da azınlıkların haklarına saygı duymak ve uzlaşı içinde çalışmak olduğunu söyledi.
Nuami ayrıca, Obama'nın bütün söylediklerinin mesajının, kendisini Irak'ta bütün olan bitenlerin dışında tutmaya çalışmak olduğunu savundu.