O soruşturmaya Deniz Feneri savcısı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, YHT ihalelerinde yolsuzluk yapıldığına ilişkin iddialarla ilgili yürütülen soruşturmada çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının bir benzerinin de Ankara’da devam ettiği ortaya çıktı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları’nın Yüksek Hızlı Tren (YHT) ihalelerinde yolsuzluk yapıldığına ilişkin iddialar üzerine soruşturma başlattı. Soruşturmanın, değiştirilen Adli Kolluk Yönetmeliği ile ortaya çıktığı öğrenildi.

İddianame aşamasında olan yüksek hızlı tren soruşturmasının, Cumhuriyet Savcısı Hakan Büyükabacı’dan alınıp Başsavcı Vekili Harun Kodalak’a verileceği iddia edildi. Savcı Kodalak’ın, Deniz Feneri dosyasını kapattığı öne sürülüyor. Soruşturmada, çok sayıda kamu görevlisi ve işadamının şüpheli olduğu iddia ediliyor. Polislerin Ankara Cumhuriyet Savcısı Hakan Büyükabacı’nın talimatıyla gizli yürüttüğü, “Suç örgütü kurmak, yönetmek, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet” suçlamalarıyla ilgili soruşturmanın bilgileri amirlere bildirildi.

Soruşturma dosyasında milyonlarca liralık yolsuzluk, rüşvet ve ihaleye fesat karıştırma iddiasıyla birlikte çok sayıda suç unsuru bulunuyor. Cumhuriyet Gazetesi’nde dün çıkan bir habere göre soruşturma kapsamında TCDD 1. Bölge Müdürlüğü, 2. Bölge Müdürlüğü ve YHT Müdürlüğü tarafından son 4 yıl içerisinde yapılan tüm ihaleler incelemeye alındı. Bugüne kadar yapılan araştırmalar ve müşteki ifadeleri ile yapım ihalelerine katılan 5-10 firmanın gizli anlaşma yoluna gittiklerinin ortaya çıkarıldığı öğrenildi. Şirketlerin kurum içerisindeki bağlantıları sayesinde ihale öncesi avantaj sağladıkları ve kamu İhalelerinde olması gereken objektif ve serbest rekabet şartlarının oluşmadığı tespit edildi.