O raporlar gelecek
Ankara 14. İdare Mahkemesi, Sayıştay Rapor Değerlendirme Kurulu’nun, raporların TBMM’ye sunulmamasına ilişkin kararını iptal etti. CHP'nin başvurusu sonucu alınan kararla, AKP'nin kamu kurumlarının bütçelerini Meclis'ten kaçırma girişimi yargıya takılmış oldu.
Fırat Kozok/CumhuriyetYargı, kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olan, 2011 yılı denetim raporlarının Meclis’e sunulmaması konusunda sürpriz bir karara imza attı. CHP’nin “Raporların sunulmaması nedeniyle TBMM kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasına ilişkin olarak kamu idarelerinin yönetim ve hesap verme sorumluluklarını görüşememiştir” itirazını değerlendiren Ankara 14. İdare Mahkemesi, Sayıştay Rapor Değerlendirme Kurulu’nun, raporların TBMM’ye sunulmamasına ilişkin kararını iptal etti. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, kararın üzerine Sayıştay’ın raporları TBMM’ye göndermesi, Plan Bütçe Komisyonu’nun da özel gündemle toplanması gerektiğini söyledi.
Sayıştay, yasaya uygun olarak hazırlanmadığı gerekçesiyle 2011 yılına ilişkin “dış denetim değerlendirme raporu”, “faaliyet genel değerlendirme raporu” ve “mali istatistikleri değerlendirme raporundan” oluşan Sayıştay değerlendirme raporlarının, Sayıştay Rapor Değerlendirme Kurulu’nun kararı ile TBMM Başkanlığı’na sunulmamasına karar verilmişti. Böylece, TBMM’nin kamu kurumlarının harcamalarına ilişkin denetleme yetkisi ve bütçe hakkı elinden alınmıştı.
CHP yargıya gitti
CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ise kararın iptali istemiyle yargıya başvurmuştu. Hamzaçebi başvurusunda, Sayıştay’ın raporları TBMM’ye sunmaması nedeniyle, hükümetin 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı’nın, Plan ve Bütçe Komisyonu ile Genel Kurul’da “eksik görüşülerek” TBMM’nin “bütçe hakkı”na darbe vurulduğunu ifade etmişti. CHP’nin bu başvurusunu inceleyen Ankara 14. İdare Mahkemesi geçen hafta verdiği kararda Sayıştay değerlendirme kurulu kararının iptaline karar verdi.
‘Raporlar hemen gönderilmeli’
Kararı değerlendiren Hamzaçebi, raporların TBMM’ye gönderilmesi yönündeki taleplerinin hükümet ve Sayıştay tarafından 4 Temmuz 2012’de kabul edilen yasa gerekçe gösterilerek geri çevrildiğini anımsattı. Buna karşın söz konusu raporların bu tarihten önce düzenlendiğine dikkat çeken Hamzaçebi, “Biz bunun üzerine önce Sayıştay’a başvurduk, başvurumuz kabul görmeyince de idare mahkemesinde dava açtık. Yürütmeyi durdurma talebinde bulunmuştuk. Ancak, yürütmeyi durdurma talebimiz reddedildi. Fakat idare mahkemesi davayı esastan inceleyerek bizim talebimizi haklı görerek Sayıştay’ın raporların Meclis’e gönderilmemesi yönündeki işlemini iptal etti. Şimdi bu raporların TBMM’ye gönderilmesi gerekir. Gerekçemiz haklı bulundu ve raporların TBMM’ye gelmesinin yolunu açacak bir karar verildi” dedi. Hamzaçebi, Sayıştay’ın raporları TBMM’ye göndermesi durumunda Plan ve Bütçe Komisyonu’nun da özel bir gündemle toplanarak raporları ele alması gerektiğine işaret etti.