O kuleler için bitmeyen ısrar
Dubai Şeyhi Maktum’un İETT arazisine yapmak istediği kulelerin önünü açan imar planı yargı kararları göz ardı edilerek bir kez daha İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gündemine getirildi.
Hazal Ocak/Cumhuriyetİstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 yıl önce “prestij alan” olarak belirlenip, 800 milyon dolara Dubai Şeyhi El Maktum’a satılan, ancak hukuksal sorunlar nedeniyle satışı gerçekleşmeyen Şişli’deki 46 bin metrekare büyüklüğündeki İETT arazisi için hazırlanan ayrıcalıklı, araziye rezidans, ofis, alışveriş merkezi yapmayı öngören planlar idare mahkemesi tarafından kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmişti. Araziye “Dubai Towers” yapılması planlanıyordu. Mahkeme kararının gerekçeleri hiçe sayılarak aynı ayrıcalıklarla İBB Planlama Müdürlüğü tarafından hazırlanan yeni plan bir kez daha İBB gündemine geldi. AKP’li ve CHP’li meclis üyeleri yeni planın mahkeme kararıyla örtüşmediği için oybirliğiyle planlama müdürlüğüne iade etti.
İBB tarafından imar planı değiştirilerek Levent’teki İETT Garajı’nın bulunduğu arazi 2006 yılında “prestij alan” ilan edilerek bölgede yapılaşmanın önü açıldı. Arazi ihaleyle 2007 yılında Dubai Şeyhi El Maktum’a satıldı. Ancak bu satış hukuki nedenlerden dolayı gerçekleşememişti. Söz konusu plan Şehir Plancıları Odası tarafından dava edildi. Danıştay 6. Dairesi, 2009 yılında planın yürütmesini durdurdu.
İBB, yürütmesi durdurulan planla aynı kararları içeren yeni plan değişikliğini 2010 ve 2012 yılında bir kez daha onadı. Şehir Plancıları Odası tarafından son plan bir kez daha yargıya taşındı. İstanbul 3. İdare Mahkemesi 11 Haziran 2014’te aldığı kararla planı tümden iptal etti.
Değişen bir şey yok
Tüm yaşanan bu sürecin ardından İBB Planlama Müdürlüğü tarafından hazırlanan yeni 5 binlik plan mart ayında İBB Meclis gündemine geldi. Gündeme getirilen yeni plan bugüne kadar 2 kez iptal edilen eski planla neredeyse aynıydı. Yeni planda mahkeme kararlarının hiçe sayılması dikkat çekti. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun olumsuz görüşüyle yeni planın, Planlama Müdürlüğü’ne yeniden değerlendirmek üzere iade edilmesi istendi. İBB’de oylanan yeni plan AKP’li ve CHP’li meclis üyelerinin oy birliğiyle müdürlüğe iade edildi.
Değerli araziyi İBB’nin ısrarla ranta açma girişimini gazetemize değerlendiren CHP’li Meclis üyesi Sedat Özkan, “Neredeyse aynı plan gelmişti. Bir tek yükseklikle ilgili değişiklik var. En fazla 150 metre belirlenmiş. Aslında önemli olan emsalin 3 olmasıydı. Mahkemenin ret gerekçelerinde emsalin 3 olması, 3 bodrum katının emsal dışı bırakılması, emsalin brüt parsel üzerinden verilmesiydi. Planda bunlar dikkate alınmadı. İstanbul’un birçok yerine verilmeyen yoğunluk değeri burada isteniyor” diye konuştu.
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Yıkıcı ise, “Yapılan plan değişikliğinde kamu yararı yine göz ardı edilmiş. Şehircilik planlama ilkelerine aykırı davranılmış” dedi.