O bir ‘Hayal Kurucu’

Mehmet Erbil’in, “Yaratıcı Drama ve Masal Atölyesi” bugün İstanbul Oyuncak Müzesi’nde başlıyor. Amaç çocuk yaratıcılığı ve farklılığının güçlendirilmesi ve duygusal ve sanatsal gelişim.

Öznur Oğraş Çolak

Uzun yıllardır çocuk tiyatrosu alanında üretim ve araştırmalar yapan Mehmet Erbil, bu konuda uzmanlaşarak Türkiye’de kendine özgü, alternatif bir çocuk tiyatrosu dili oluşturdu. Didaktik olmayan, çocukların hayal gücünü ve yaratıcılığını güçlendirmeye odaklanarak yeni oyunlar yazıp sahneliyor.

“Bizi Önemli Kişiler İzliyor” sloganını prensip edinen sanatçı, son üç yılda, çocuk oyunları dalında, Direklerarası Seyirci Ödülleri gibi pek çok ödüle değer görüldü.

Erbil’in, “Yaratıcı Drama ve Masal Atölyesi” bugün İstanbul Oyuncak Müzesi’nde başlıyor. Sekiz hafta sürecek olan atölye, pazar günleri saat 10.30-11.30 saatleri arasında yapılacak.

Erbil, 4-6 yaş arası çocukların var olduğu bu atölyede dramanın bu yaş gubunda daha fazla etkili olduğunu söylüyor. Erbil, “Bir çocuk kişisel karakter gelişimini 2 ile 6 yaş arasında, yani 4 yıllık süre içerisinde tamamlar. Bu da benim için çok değerli ve kıymetli; bu noktada çocuğun karakter gelişimini tamamlarken ya da o gelişim sürecinde onlara küçük de olsa dokunuşlarda bulunmak; sanat adına, bireysellik adına, gelişim adına, duygularını ifade etmek adına önemli. O yüzden bu yaş grubunu tercih ediyorum” diyor. 

Erbil, 15 yıldır çocuklar için tiyatro yapıyor. Tiyatrosunun adı “Hayalbaz Tiyatro”, hayal kurucu anlamına geliyor. Dünyanın en büyük hayal kurucuları elbette çocuklar ve Erbil’in de çıkış noktası, ilham aldıkları onlar. Erbil, “Çocuklardan çok daha etkilenip onlarla projeler geliştiriyorum. Oyunlarımı yazarken birçok noktada anaokulunda eğitmenlik yapıyorum ve bu esnada derslerimde geliştirdiğim yaratıcı obje ve masal, çocukların gündemleri ve sorunları ile ilgili oluyor. Özellikle bu yaş grubuyla çalışırken pedagojik altyapısı olan bir çalışmayla hazırlıklarımı sürdürüyorum, geliştiriyorum ve sonra onlara sunuyorum” diyor.

‘GELİŞİMDE ÖNEMİ BÜYÜK’

Bugün başlayan atölye için Erbil, “8 hafta boyunca bu anlattıklarım üzerinden hareket ederek küçük bir modül bırakıyorum onlara. Ve süre içerisinde atölye devam ederken katılıma devam etmek, tekrarlamak isteyen bir sürü öğrencim oluyor. Çünkü tekrarı olan şey çocukta işleyen ve öğrenimini geliştiren bir durum. Siz de dikkat ederseniz çocuklar dinledikleri bir şarkıyı, masalları tekrar tekrar dinleyebiliyor. Ama en nihayetinde drama farklı içerikler barındırdığı için çok fazla tekrara düşmüyor ama tekrarladığımız egzersizler, çalışmalar da mutlaka var. Onların sevdiği ve ısrarla istedikleri egzersizler yapılıyor” diyor. 

Erbil gelen talepler doğrultusunda 7 yaş üstünde çocuklar için bir de tiyatro atölyesi yapmaya karar vermiş. 7- 10 yaş arası bir tiyatro çalışması, bütünüyle sahne deneyimi, diksiyon, konuşma, ifade biçimi, doğaçlama ile gelişecek olan bir atölye olacak. 

Dramanın çocuğun sosyal, duygusal ve sanatsal gelişimi açısından çok önemli olduğunu söyleyen Erbil, “Drama, farklı sanat disiplinlerinin bir araya geldiği bir oyun düzeneği: tiyatro, canlandırma, müzik, ritim, tasarım, kukla var; bu yolla çocuğun gelişiminde öncülük ediliyor. Bu çalışmalar, drama eğitmeni tarafından yapılıyor ve bütün itibarıyla bir yönelimle gerçekleşiyor” diyor. 

FARKINDALIK YARATMA ADINA...

Eğitmen ve oyuncu Mehmet Erbil, ilk etapta yaptığı çalışmalarda tanışma egzersizleri ve oyun kavramı içerisinde ilerlediklerinin altını çiziyor. 

Erbil, “Çocuklardaki farklılıklar üzerine müfredatı biraz da doğaçlamaya bırakıyorum. Doğaçlama çok önemli, çünkü dünyanın en büyük yaratıcı zihni çocuklarda ve onların yaratıcılıklarının biraz farkına vardırmak adına çalışmalar gerçekleştiriliyor. Alt kimlikler üzerinden farklı hayvan çalışmaları, hayvan postürleri, hayvan duyguları, hayvan biçimleri üzerinden gidiyoruz; bu da kendisinin dışında farklı varlıkların, farklı insanların, hayvanların bütün olarak nesnel objeler ve hayatında etrafında gördüğü iletişim kurduğu veya kurmadığı; bütün dünya ile birliktelik sağlamasını öngörüyor bu çalışmalar” diyor.