NYT'den 'Kürt Açılımı'na destek

New York Times, başyazısında Türk hükümetinin "Kürt Açılımı"na destek verirken "Türk hükümeti, cesaret ve sağduyu göstererek Kürt azınlığına uzun bir süre reddedilen hakları sağlamaya yönelik bir plan açıkladı" diye yazdı.

cumhuriyet.com.tr

New York Times gazetesi, "Türkiye ve Kürtler" başlıklı başyazısında Türk hükümetinin "Kürt Açılımı"na destek verdi. Gazete "Türk hükümeti, cesaret ve sağduyu göstererek Kürt azınlığına uzun bir süre reddedilen hakları sağlamaya yönelik bir plan açıkladı ve bunun, nihayet 40 binden fazla insanın ölümüne neden olan isyana son vereceği umuluyor" diye yazdı.

Kürtlerin Türk nüfusunun "yüzde 20'si" kadar oluşturduğunu öne süren gazete, buna karşın "On yıllarca Kürt siyasi partilerinin yasaklandığı, kendi dillerini kullanma hakkı dahil, en temel insan haklarının reddedildiği" yorumunu da yaptı.
 

"Kuzey Irak'taki dağlarda 12 bin PKK'li var"

ABD'li gazete, Kürtlere yönelik "kötü muamelelerin, bağımsızlık taleplerini ve PKK'nin kanlı saldırılarını körüklediği" görüşünü de dile getirdiği başyazısında Kuzey Irak'daki dağlarda hala PKK'nin "12 bin kadar militanının" bulunduğunu da iddia etti. Buna karşın PKK'nin "giderek halkın desteğini kaybettiği"ni yazan gazete, Türk hükümetinin "açılım" çerçevesinde Kürt Tv kanalı ve Kürt isimlerinin iadesi gibi şimdiye kadar attığını ve atmayı planladığı adımların bazılarına dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti:

"Bağımsız medyayı kapatma girişimleri çok kaygı verici"

"Ancak çok kaygı verici başka eğilimler de var, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bağımsız medyayı kapatma girişimleri gibi. Ancak Sayın Erdoğan da, Kürtlere yönelik planıyla milliyetçi partilerden gelen sert muhalefete rağmen sağlam bir liderlik gösterdi. Türkiye'nin, laik Müslüman demokrasisi olarak potansiyelini hayata geçirmek ve özgür siyasi tartışma ortamını kurban etmeden ek siyasi ve ekonomik reformları gerçekleştirmek için Erdoğan, milliyetçiler ve başkaları ile mücadeleyi sürdürmek zorunda kalacak."

Türkiye'nin daha demokratik olması için uzun bir süreden beri bastıran ABD ve diğer Batılı ülkelere de bir çağrıda yapıldığı başyazısında bu ülkelerin adım atmayı sürdürmesi için Erdoğan'ı cesaretlendirmesi gerektiği vurgulanırken de "Daha önemlisi de, Avrupa, Türkiye'nin demokrasiyi güçlendirmesi ve azınlıkların haklarına saygı göstermesi halinde Avrupa Birliği'nde olumlu karşılanacağını açıkça belli etmeli" denildi.