Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın açlık grevi sürüyor: Adalete açız

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile birlikte yayımlanan KHK’lerle ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen, öğretmen Semih Özakça ile Acun Karadağ Ankara Yüksel Caddesi’ndeki direnişe devam ediyor.

Şeyma Paşayiğit

143 gündür direnen Nuriye Gülmen 26 kez, Semih Özakça 15 kez, Acun Karadağ ise 10 kez gözaltına alındı. Gülmen ve Özakça’nın “İşimi geri istiyorum” diyerek başlattıkları eylemler, süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine dönüştü. Açlık grevinin 23. gününde konuştuğumuz Nuriye Gülmen, Semih Özakça ve Acun Karadağ, direnişi ve açlık grevini anlattı.

Tekme tokat gözaltı

Halkın gözü önünde, yüzlerce polis tarafından çembere alınarak tekme tokat gözaltına alındıklarını söyleyen Özakça, “Bu dayaklardan sonra daha dirençli olduk” dedi. Açlık grevine başlamadan iki gün önce TBMM’de düzenledikleri basın toplantısı sırasında “terörist” olarak nitelendirilip 6 gün boyunca gözaltında kaldıklarını anlatan Özakça, şunları söyledi: “İşkence ve psikolojik baskıya maruz kaldık. İlk gittiğim yerde toplama kampı yapmışlar. Ellerimden ve bacaklarımdan kelepçelediler, duvara doğru yuvarladılar. İnsanlara “yanınızdaki ile konuşmayın, yerinizden kıpırdamayın” gibi dayatmalar uyguladılar. İnsanları orada tutuyorlar ve onuruyla oynuyorlar. İktidarın da yapmaya çalıştığı şey bu. “Her şeyi yapacağım ama bana karşı gelirsen sen suçlusun” diyorlar. Biz işimizi istiyoruz, öğrencilerimizi seviyoruz. Biz onurumuzu korumak için bir şeyler yapmasak rahat olamayız. Biz suçsusuz diyoruz, ‘evet suçlu olmanıza gerek yok’ diyorlar. Yol yakınken dönsünler, biz her türlü bedeli göze aldık. Ekmek olmadan, iş olmadan, sağlık olur mu?” Açlık grevinin ilk 10 gününü gözaltında geçirdiklerini anlatan Nuriye Gülmen ise yaşadıkları gözaltıları “açlık grevine saldırı” olarak niteliyor. Gülmen, “Polis baskısı arttı. Siyasi Şube polislerinin gözaltı süresi arttı, daha çok dayatma oldu. Açlık grevinde, oturma eyleminden daha farklı atmosfer var. Daha çok destek var, daha çok sahipleniyorlar. Biz adalete olan açlığımızı ifade etmek için bu eylemi yapıyoruz. Gerçekten adalete açız. Talebimiz karşılanana kadar da devam edeceğiz” dedi. Direnişi büyütmek gerektiğini vurgulayan Gülmen, “Bizim işimize dönmemiz tüm emekçiler için kazanım olacak. Herkese moral güç olacak, herkes için bir şey yapmış olacağız” diyerek tüm kamu emekçilerine çağrıda bulundu.

Korkuyoruz ama...

Kalp rahatsızlığı nedeniyle açlık grevine giremeyen Karadağ ise “Ağır diyet yapanların vücutları bile hasar görüyor. Benim arkadaşlarım 23 gündür açlar. Hükümetin eli o kadar kuvvetli değil. Korkanlara diyorum ki, korkularımız arası tercih yapalım, onursuz yaşamaktan korkalım. Polisten biz de korkuyoruz ama tercih yapalım” çağrısında bulundu