Numan Kurtulmuş 'OHAL'i neden sakladı?

Meclis’e jet hızıyla sunulan tezkere AKP ve MHP’li milletvekillerinin oyuyla kabul edildi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Saray’da toplanan Bakanlar Kurulu’nda OHAL’in gündeme gelmediğini açıklamıştı. Ancak Başbakan Yıldırım, dün Meclis’te gazetecilerin “OHAL’in uzatılması Bakanlar Kurulu’nda mı kararlaştırıldı” sorusu üzerine “Gayet tabii, usul neyse önceki gibi, aynı şekilde” yanıtı verdi.

Emine Kaplan

OHAL’in, 19 Ocak Perşembe günü itibarıyla 3 ay daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu’nda, OHAL’in 19 Ocak 2017 Perşembe günü saat 01.00’den geçerli olmak üzere 3 ay süre ile uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi dün akşam geç saatlerde gündeme geldi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Henüz FETÖ’nün devletten arındırılması bitmemiştir. Arındırma sağlanana kadar OHAL devam edecek” ifadeleriyle uzatma talebini savunurken, muhalefet ise yaşananlara sert tepki gösterdi.

Jet hızıyla Meclis’e

Başbakan Binali Yıldırım, OHAL’in 3 ay daha uzatılacağını açıklarken Başbakanlık tezkeresi jet hızıyla TBMM’ye sunuldu ve görüşüldü. Başbakan Binali Yıldırım’ın daha önceki “Referandum olması halinde, elbette kimseye ‘OHAL altında, OHAL şartlarında referandum yapıldı’ gibi bir söz söyleme fırsatı vermeyiz. Bu nedenle referandum öncesi OHAL kadırılır diye düşünüyorum” sözlerinin tersine hükümetin bir kaldırma kararı almaması durumunda nisan ayında planlanan olası referandum, 19 Nisan’da süresi sona erecek OHAL içinde yapılacak.

Anayasa görüşmeleri

AKP’nin, Anayasa Komisyonu’nda 18 maddeye düşürülen anayasa değişikliği önerisinin görüşmelerine 9 Ocak Pazartesi günü başlanacak. AKP, önerinin tümü üzerindeki görüşmeleri 1 günde bitirmeyi, her gün 3-4 madde olmak üzere ilk tur görüşmelerini en fazla 8 günde tamamlamayı planlıyor. AKP yönetimi, ikinci tur oylamasıyla birlikte önerinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerini en geç 23 Ocak’a kadar bitirme hesabı yapıyor.

Kurtulmuş neden sakladı?

Başbakan Binali Yıldırım, dün partisinin grup toplantısında OHAL’in 3 ay daha uzatılacağını açıkladı, konuyla ilgili Başbakanlık tezkeresi jet hızıyla TBMM’ye sunuldu ve genel kurulda görüşüldü. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında Saray’da toplanan Bakanlar Kurulu’nda OHAL konusunun gündeme gelmediğini açıklamıştı. Ancak Yıldırım dün Meclis’te gazetecilerin “OHAL’in uzatılması Bakanlar Kurulu’nda mı kararlaştırıldı” sorusu üzerine “Gayet tabii, usul neyse önceki gibi, aynı şekilde” dedi. “Referanduma OHAL şartları altında mı girilecek” sorusu üzerine de Yıldırım, “Onunla alakası yok. Referandum tarihi vermedik. Bakalım Meclis’i görelim önce” yanıtını verdi.

OHAL’de referandum

İkinci uzatmayla birlikte OHAL, 19 Nisan’a kadar uygulanmaya devam edecek. AKP yönetimi, anayasa değişikliğinin 23 Ocak’a kadar Meclis’ten geçmesi durumunda en geç nisan ortasına kadar referandum yapılabileceğini hesaplıyor. Hükümetin, bu süre içinde bir kaldırma kararı vermemesi durumunda referandum OHAL koşullarında gerçekleştirilecek. Hükümetin, referandum tarihine kısa bir süre kala sürenin bitmesini beklemeden OHAL’i kaldırma yönünde karar verebileceği belirtiliyor. Ancak böyle bir karar verilse de referandumla ilgili propaganda süreci OHAL koşullarında gerçekleştirilmiş olacak. Başbakan Binali Yıldırım, daha önce “Referandum olması halinde, elbette kimseye, ‘OHAL altında seçime gidildi, OHAL şartlarında referandum yapıldı’ gibi bir söz söyleme fırsatı vermeyiz” açıklamasını yapmıştı.

AKP’de fire alarmı

AKP’nin dünkü grup toplantısında Başbakan Binali Yıldırım’ın konuşmasının ardından kapalı bölüme geçildi. Edinilen bilgiye göre, Başbakan Binali Yıldırım, AKP’de fire olacağına ilişkin iddiaların bulunduğunu anımsatarak, “Ben buna inanmıyorum. 316 milletvekilimiz, teklife tam destek verecektir” dedi.

AKP yöneticilerinin “Partimizde fire olmaz” söylemine karşın hem görüşmelere başlamadan önce hem de görüşmeler sırasında fire olmaması için sıkı önlemler alınacak. Bu kapsamda, milletvekillerinin anayasa görüşmeleri boyunca şehir dışı ve yurtdışına çıkmaları yasaklandı, vekillerden hiçbir program yapmamaları istendi. Başbakan Binali Yıldırım’ın da görüşmelere başlanmadan önce milletvekilleriyle gruplar halinde toplantı yapması planlanıyor.

İktidar önlemini aldı

AKP, anayasa görüşmeleri sırasında başka bir konunun TBMM gündemine gelmemesi için bu haftadan önlem aldı. Süresi 18 Ocak’ta dolmasına karşın OHAL’in 3 ay daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi ile Afganistan’da İSAF kapsamında bulunan Türk askeri varlığının süresinin 2 yıl daha uzatılması, HDP’nin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile ilgili gensoru önergesi dün genel kurul gündemine alınarak görüşüldü. Afganistan’da Türk askerinin varlığının süresini iki yıl daha uzatan tezkere genel kurulda kabul edildi. Genel kurulda, bu hafta emekli memurlar ile ilgili düzenlemelerin yer aldığı torba tasarı görüşülecek.

CHP’den Meclis TV tepkisi

Anayasa görüşmelerinin ilk gününde önerinin tümü üzerinde CHP adına eski genel başkan ve Antalya milletvekili Deniz Baykal konuşacak. CHP, teklifin tümü üzerindeki görüşmelerde siyasi parti sözcülerine 1 saat, maddeler üzerinde ise yarım saat söz verilmesini isteyecek. CHP, görüşmelerin “Meclis TV’nin yayın yapmadığı” gün olan pazartesi günü başlatılmasına da tepkili.