Nükleer karşıtlarından Akkuyu ÇED'i tepkisi

Mersin'de Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Dönem Sözcüsü ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Şube Başkanı Seyfettin Atar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin inşaat ve çalışması sırasında ortaya çıkabilecek olası çevre kirliliğinin, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporundaki karşılığının tartışılmalı olduğunu ileri sürdü.

DHA

Mersin'de Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Dönem Sözcüsü ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Şube Başkanı Seyfettin Atar, inşaatı yapacak Akkuyu NGS A.Ş.'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunduğu revize edilmiş ÇED raporunda; inşaat ve çalışma sırasında ortaya çıkabilmesi olası çevre kirliliğini göz ardı ettiğini ileri sürdü.

İnşaat için ihtiyaç duyulan suyun denizden alınıp, tatlı suya dönüştürüleceğini belirten Seyfettin Atar, tutulan tuzun ne olacağını sordu. Atar, inşaat döneminde ortaya çıkacak günlük 9 bin 585 kilogram evsel atığın nerede depolanacağı, bu atıklara santralin işletmeye alınması sırasında radyasyon bulaşması halinde hangi önlemler alındığı, gemi trafiği ile taşınacak inşaat malzemelerinin nakliyesi sırasında çıkabilecek toz emisyonunun nasıl giderileceği konularında da bilgilendirme beklediklerini ifade etti.

 

'YAKIT ÇUBUKLARI DARBEYE DAYANIKLI MI?'

ÇED Raporu'nda; yakıtın yüklenmesi ve reaktörden geri alınması esnasında çıkabilecek olası bir çarpma durumunda yakıt çubuklarının darbeye karşı dayanımı hakkında hiçbir bulguya rastlanmadığına da kaydeden Atar, tehlikeye dikkat çekti. Ayrıca tükenen yakıtın radyoaktivitesi konusunda hiçbir veri olmadığını savunan Atar, şunları söyledi: "Kullanılmış yakıt depolama tesisi, 4 nükleer güç santrali ünitesinin 4 yıllık çalışması sırasında biriken kullanılmış nükleer yakıtın depolanması için tasarlanmıştır. Bu değer daha önce 10 yıl olarak belirtilmişti, hangisi doğrudur? Soğutma suyu amaçlı kullanılacak olan deniz suyu dezenfekte edildikten sonra boru hattında soğutma amaçlı kullanılacak olduğundan dolayı uygulanacak olan dezenfektanın reaktif etkisi (Organik Klorlu bileşikler ve Klor aminler) açısından yaratacağı etkinin ne olacağı, akıntı hızı, deniz suyu sıcaklığı gibi faktörler hesaplanarak modellenmiş midir? Eğer bu modellemenin sonuçları var ise neden rapora dahil edilmemiştir?"

 

'DENİZ EKOSİSTEMİNE ETKİSİ RAPORDA YOK'

Atar, oluşacak organik klorlu bileşiklerin deniz ekosistemine vereceği zararların ve önlemlerin de raporda yer almadığına önü sürüp, sözlerini şöyle sürdürdü: "Evsel atık su arıtma tesisinin deşarj suyunda radyasyon tespit edildiğinde bu hacimdeki suyu depolamak ve bertaraf etmek için ne gibi önlemler alınmıştır? Atık su arıtma tesisi fazla çamurunda radyasyon tespit edildiği durumda, bu çamurlar nasıl depolanacak ve nasıl bertaraf edilecektir? Akkuyu'da çalışacak personel, aileleri, yerel halk, bu şehir bölge planlamasından nasıl etkilenecektir? Özellikle 30 kilometre yarı çapın içinde kalan Aydıncık ve Gülnar'da kriterlere uygun planlamalar yapılmış mıdır? İnşaat emsal alanları, kat yükseklikleri ile ilgili nasıl düzenleme yapılacaktır?"