'Nükleer bomba gelse bile ülkeye girer'

Söküm yapılmak üzere İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki, tesislere getirilen radyoaktif atık yüklü 'Kuito' gemisi, 6 mil açığa demirlendi. Çevre Bakanlığı yaptığı açıklamada radyoaktif atıklı Kuito'yla ilgili kendilerine herhangi bir başvuru olmadığı belirtti.

Emre Döker/Cumhuriyet

Angola bayraklı radyoaktif atık taşıyan “Kuito” adlı gemi, tüm uyarılara karşın Aliağa açıklarına demirledi. 400 metre uzunluğundaki gemide, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri inceleme yaptı. Bakanlık yaptığı açıklamada, kendilerine geminin ülkeye girişiyle ilgili herhangi bir başvuru olmadığını belirtti.

Gemideki radyoaktivitenin kasım ayında temizlendiğini açıklayan yetkililere tepki gösteren Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, “Bakanlık açıklamasında, ‘Bizde geminin ülkeye girişiyle ilgili herhangi başvuru ve bilgi bulunmamaktadır’ deniliyor. Demek ki atık gemisiyle Türkiye’ye nükleer bomba getirilse bakanlığın haberi olmayacak. Bu tam bir faciadır. Burada atık sorunundan öte çok büyük bir güvenlik sorunuyla karşı karşıyayız” diye konuştu.

 

Bu bir itiraftır

Çevre ve şehircilik il müdürlüğü yetkililerinin gemide yaptığı incelemenin “göstermelik” olduğunu vurgulayan Bozoğlu, asıl çalışmanın Türkiye Atom Enerjisi Kurumu uzmanlarınca gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Bozoğlu, “400 metrelik gemi 2 - 3 saat incelenerek radyoaktif madde içerip içermediği görülemez. Kimse bizi kandırmaya kalkmasın. Adeta burada tiyatro oynanıyor. Buna izin vermeyeceğiz” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Kuito gemisiyle ilgili yaptığı açıklamada, bakanlığa ve il müdürlüğüne bu gemiyle ilgili herhangi bir başvuru yapılmadığının vurgulandığını anımsatan Bozoğlu, “Bu bir itiraftır. Ülkemize gelen bir atığa dair, karasularımıza girmeden bilgi sahibi olunmadığını gösteren net bir ifadedir. Aliağa’ya rotasını çevirmiş olan bir gemi atığının içeriğine dair Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın haberinin olmadığı görülmektedir. İddiamız teyit edilmiştir” diye konuştu.