Nükleer atıkların temizlenmesinde evsizler kullanılıyor

Japonya'da Mart 2011'de deprem ve tsunamiden sonra kaza yaşanan Fukuşima nükleer tesislerindeki nükleer atıkları evsizlerin temizlediği belirtildi.

cumhuriyet.com.tr

Fukuşima'da nükleer sızıntıdan sonra bölgenin temizliğinin evsizlere yaptırıldığı ortaya çıktı. 

Fukuşima nükleer santralini işleten Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi TEPCO'nun Japonya’da, 2011’de nükleer felaketin yaşandığı Fukuşima bölgesinin temizlenmesi için evsizleri kullanıldığı belirtildi.

TEPCO bölgedeki temizlik çalışmalarını yürütmekte iş gücü sıkıntısı çekildiği için evsizlere başvurulduğunu kaydetti. Bundan dolayı TEPCO'nun başkent Tokyo’nun tren garlarında ve parklarında yatan birçok işsiz ve evsize bölgede iş teklif ettiiği ortaya çıktı.

Konuyla ilgili görüşüne başvurulan bir evsiz “Bizi işe almak isteyenler için kolay bir hedefiz. Buraya çantalarımızla geliyoruz, tren garları yakınlarında dolaşmaktan başka bir şey yapmıyoruz. Yani bizi bulmak kolay oluyor. Onlar da gelip 'Aç mısınız?', 'İş ister misiniz?' diye soruyor. Eğer yiyecek hiçbir şeyiniz yoksa size iş öneriyorlar” dedi.

Taşeron şirketlerin Japon mafyasından olduğu tahmin ediliyor. Evsizlere yardım eli uzatan rahip Yasuhiro Aoki, bu işin ne kadar tehlikeli olduğuna dikkat çekti. Aoki yaptığı değerlendirmede “Tehlikenin büyüklüğü hakkında hiçbir bilgi verilmeden birçok kişi yurt odalarına götürülüyor. Kendilerine verilen ücretten kira ve gıda masrafları otomatik olarak düşülüyor. Ay sonunda maaştan geriye fazla bir şey kalmıyor” dedi.

Günde yaklaşık 90 dolara çalıştırılan işçilerin kaldıkları yerin kirasını ödeyebilmek için fazladan para vermek zorunda kaldıkları belirtildi.