Notlarla çıkmadı kürsüye

İBB Başkanlığı’nı iki seçim ve doğal olarak iki mazbata ile sağlamlaştırdıktan sonra koltuğuna oturabilen Başkan İmamoğlu, dün görevde bulunduğu 6 ayın bilançosunu açıkladı. Yaptıkları ve yapacakları dışında yaptırmayacaklarını da kalem kalem anlattı.

Miyase İlknur

Kürsüde ara vermeden slaytlar eşliğinde yaptığı konuşmasında konulara hâkimdi. Notlarla çıkmadı kürsüye. Aralıksız bir saate yakın konuştu. Konuşmasına, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a yönelik saldırılar nedeniyle desteğini belirterek başlayan İmamoğlu, ilk bölümde nasıl bir belediye devraldıklarını detaylarıyla anlattı.

TASARRUF...

Göreve geldiklerinde 6 milyar cari borcu, 7 milyar da bütçe açığı bulunan bir belediye devraldıklarını ve böylece bu 6 ayda 14 milyarlık bütçe açığını yönetmek zorunda kaldıklarını belirten İmamoğlu, 6 ayın sonunda alınan önlemlerle 3.4 milyar TL tasarruf sağlandığına dikkat çekti. Olumsuzluğun diğer ayağını da İBB’ye bağlı iştirakler oluşturuyordu.

Vergi borçları nedeniyle bağlı bulundukları İBB’nin ihalelerine bile giremeyen bu iştiraklerde, engellemeler nedeniyle halen genel kurul yapılamıyormuş. İştiraklerin vergi borçları yapılandırılarak iştirak şirketlerinin İBB ihalelerine girmelerinin önündeki engeller kaldırılmış. Böylece ihalelerde fahiş fiyatla mal ve hizmet alımı da son bulmuş.

OTOGAR GELİRİ...

İkinci bölümde ilk 6 ayda yaptıklarını anlatan İmamoğlu, ödeneksizlik nedeniyle duran metro çalışmalarının kredi bulunmasıyla yeniden başladığını, otogarın ıslah edilerek belediyeye gelir getiren bir yer haline getirildiğini, ulaşımda 7 milyon kişiye destek ödemesi yapıldığını, 11 kreşin temelinin atıldığını, 40 odalı bir Kadın Dayanışma Evi’nin hizmete açıldığını, raylı sistemlerde hafta sonları 24 saat ulaşım sağlandığını, 90 bin çocuğa ayda 8 litre süt verildiğini ve 11 istihdam ofisinin açıldığını söyledi.

İmamoğlu ve kadrosu için asıl 2020 yılı çok önemli. Zira Başkan İmamoğlu, pek çok hizmetin bitiş tarihi olarak 2020 yılını verdi. Üç metro hattı, Kemerburgaz Halk Ormanı’nın ikinci etabı, Hacıosman Ormanı ve Kurbağalıdere’nın ıslahının bitişi için 2020’yi deklare etti.

DEPREM SEFERBERLİK PLANI

Ama bir İstanbullu olarak dün İmamoğlu’nun konuşmasında en dikkatle dinlediğim ve en kayda değer bulduğum, “Deprem Seferberlik Planı” ile riskli konutların yaklaşık değil tam sayısının tespiti, buna yönelik önlemlerin alınması, Kanal İstanbul konusundaki net tavrı ve 15 kent meydanının İstanbul’a yakışır bir kimliğe kazandırılmasına ilişkin vaatleriydi. Kanal İstanbul’a ilişkin hükümetin açıkladıklarını “bunlar ancak çizgi filmlerde olur” benzetmesi yerindeydi. Belediyenin, Kanal İstanbul’la işbirliği protokolünden çekildiğini açıklaması yüreklere su serpti. 

İmamoğlu, İstanbul’un ulaşım ve deprem sorununu söylediği gibi çözme konusunda söz verdiği adımları atarsa diğer konulardaki eksiğini gediğini bile bu kent halkı hoşgörüyle karşılar. Kanal İstanbul konusundaki kararlı tutumu da üstüne kaymaklı kadayıf olur.