Normalleşmeye duyulan arzu...
16 Eylül’de açılacak 15. İstanbul Bienali’nin toplantısı dün yapıldı. Bienal, devasa hacmi ve zengin içeriğiyle sonbahara damgasını vuracak.
Ceren ÇıplakSokaktaki, okuldaki sen ile evdeki sen aynı mı? Kendi evimizde kendi kimliğimizi mi yaşıyoruz? İyi bir komşu nasıl biridir? Altı komşu mekânda bu gibi sorular karşınıza çıkacak 15. İstanbul Bienali kapsamında... 16 Eylül’de açılacak bienalin basın toplantısı dün Özel Saint Benoit Fransız Lisesi’nde yapıldı. İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer’in moderasyonunda devam eden basın toplantısı, 15. İstanbul Bienali küratörleri Elmgreen & Dragset ile 15. İstanbul Bienali’nin Kamusal Program Koordinatörü Zeyno Pekünlü’nün bienalin oluşum sürecine dair gerçekleştirdiği ve iyi bir komşu başlığının nasıl belirlendiği, bienaldeki sanatçı ve işler, mekânlar, kamusal program ve yayınların hikâyelerine dair bilgilerin verildiği bir söyleşiyle devam etti.
Bienalin küratörlüğünü üstlenen sanatçı ikilisi Elmgreen & Dragset, söyleşide özetle şunları anlattı: “Toplumsal kırılmaların yaşandığı bir dönemde paylaşabileceğimiz bir alan kurmak istedik.
Bu yüzden komşu teması üzerinden bienali kurduk. Toplumsal farklılıklara rağmen kendi kimliğimizi yaşadığımız yer evlerimiz. 30- 40 yıl önce yaşadığımız gibi yaşıyoruz evde. Evden çıkınca yakınımızdaki gerçek nedir bunu görüyoruz. İnsanlar farklı biçimlerde birlikte yaşıyorlar. Bir bina komşuculuğu içinde yaşıyormuşuz gibi davrandık. Dolayısıyla işler bienalin temasına cevap veren işler.”
Sanatçı ikilisi ayrıca insanların normalleşmeye duyulan arzusunun evin getirdiği his olduğunu da söyleyerek, komşuluk temasının arkasında pek çok sorunun mevcut olduğunu da vurguladılar: “Çağımızda seçilen ABD lideri Trump da komşusu Meksika ile arasında büyük bir duvar inşaa etme amacıyla yola çıktı. Ayrıca Türkiye’nin de komşuları konusundaki deneyimlerini izledik, pek çok soru işareti barındıran konular...”
56 sanatçıdan 150 eser
15. İstanbul Bienali bu yıl, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, İstanbul Modern, Pera Müzesi, ARK Kültür, Yoğunluk Sanatçı Atölyesi ile Küçük Mustafa Paşa Hamamı olmak üzere birbirine yürüme mesafesinde altı komşu mekânda ziyaretçilerini ağırlayacak. Kentsel dönüşümün içine dahil olan İstanbul Modern’de ise kentsel dönüşümle ilgili işler de yer alacak. Bienalde 32 ülkeden 56 sanatçının farklı coğrafya ve zaman dilimlerinden hikâyeler anlattığı 150 eseri sergilenecek.