Nobellik direniş
Nobel ödüllü dört ismin de aralarında yer aldığı dünyanın farklı üniversitelerinden bilim insanları Türkiye’de Gezi süresince uygulanan polis şiddetini kınadı.
cumhuriyet.com.trGezi Parkı’na AVM yapılmasına karşı başlatılan gösterilerde polisin uyguladığı şiddet, Nobel ödüllü bilim insanlarının da arasında olduğu bir grup bilim insanı tarafından “kınandı.” Bilim insanları AKP hükümetinden şiddete son vermesini istedi.
Nobel ödüllü Robert F. Curl (Kimya, 1996), Paul Greengard (Fizyoloji veya Tıp, 2000), Roald Hoffmann (Kimya, 1981) ve Richard R. Schrock’un (Kimya, 2005) da arasında bulunduğu, dünyanın farklı üniversitelerinden 25 bilim insanı New York’taki New School Üniversitesi’nde bir araya gelerek basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında açıklanan bildiri, Science dergisinin dünkü sayısında yayımlandı. Bildiride, Gezi Parkı Direnişi’yle başlayan olaylarda polisin uyguladığı şiddete ilişkin rakamları açıklayan Türk Tabipleri Birliği’nin değerlendirmelerine yer verildi.
4 binden fazla akademisyenden imza
Polisin uyguladığı şiddet nedeniyle 8 bin 121 kişinin hastanelere başvurduğu, 5 kişinin yaşamını yitirdiği, 11 kişinin gözünü kaybettiğinin belirtildiği bildiride şunlar kaydedildi: “Türk polisi, hastaneler ve revirler gibi kamusal ve kapalı alanlarda aşırı derecede biber gazı (göz yaşartıcı madde) kullanmıştır. Boğucu gazların kamusal alanda ve kapalı yerlerde bu şekilde kullanımı, toplum sağlığı açısından oldukça tehlikeli olmasının yanı sıra Türkiye’nin de imzacıları arasında bulunduğu Cenevre Sözleşmesi gibi uluslararası anlaşmalarca da kesin bir şekilde kısıtlanmıştır. Güvenlik güçleri son 20 günde 130 bin biber gazı kartuşu kullanmıştır ve Türkiye 100 bin yeni kartuş almaya hazırlanmaktadır. Gazdan ve polis şiddetinden etkilenen hastaları tedavi eden doktor ve hemşireler ile İstanbul Tabip Odası genel sekreteri, uluslararası hukuk ve insan haklarına alenen aykırı bir şekilde gözaltına alınmıştır. Dünya çapında 4 binden fazla akademisyen halihazırda polis vahşetini protesto eden bir dilekçeye imza attı. Buradan, Türkiye hükümetini protestoculara ve onlara tıbbi yardım sağlayan görevlilere davranışlarında uluslararası yasalara uymaya ve protesto hareketiyle iyi niyetli bir diyalog kurmaya davet ediyoruz.”