Nobel Fizik Ödülü paylaşıldı

Japon bilim adamları Makoto Kobayaşi ve Toşihide Maskawa ile Amerikalı bilim adamı Yoichiro Nambu, 2008 Nobel Fizik Ödülünü kazandı. Üç bilim adamı 1,4 milyon dolarlık ödülü Stockholm'de 10 Aralıkta yapılacak törende paylaşacak.

cumhuriyet.com.tr

İsveç Kraliyet Bilimler Akademesi, Chicago Üniversitesi'nden Amerikalı bilim adamı Yoichiro Nambu'nun atom fiziğinde kendiliğinden kırılan simetri olarak adlandırılan mekanizmayı keşfinden dolayı ödüle layık görüldüğünü belirtti.

Makoto Kobayaşi ve  Toşihide Maskawa'nın ise doğada maddenin en küçük parçasının en az üç familyasının varlığını tahmin eden kırılmış simetrinin kökenini keşifleri nedeniyle ödülü aldıkları kaydedildi.

2008 Nobel Fizik Ödülünün sahibi Japonya doğumlu Amerikan vatandaşı Yoiçiro Nambu ve Japon bilim adamları Makoto Koboyoşi ile Toşhihide Maskava'nın atomdan da küçük parçalarla ilgili yaptığı buluşlar, ödülü almalarını sağladı.

Bilim adamları yaptıkları ayrı çalışmalarla, ani kırılma simetrisi olarak anılan mekanizma aracılığıyla evrenin neden karşı maddeden değil, çoğunlukla maddeden oluştuğunun anlaşılmasına yardımcı oldular.

Chicago Üniversitesi Öğretim Üyesi Nambu ve Japon bilim adamları Kobayaşi ile Maskava, parçacık fiziğinde maddenin en küçük iki yapı taşından biri olan "kuark"ların varlığını ve haraketini anlamaya yardımcı olan çalışmalar yaptı.
J

apon bilim adamları da doğada maddenin esası olarak bilinen en az 3 zerreciğin varlığını öngören Kırık Simetrinin Kökeninin Keşfi çalışmasıyla bu yılki Nobel fizik ödülüne layık görüldü.
Nambu, ani kırılma simetrisi mekanizmasını keşfi için ödüle layık görülürken, Kobayaşi ve Maskava, çalışmalarında kuarkın 6 tipini öngördü. Bilim adamları zerrenin yukarı, aşağı, olağan dışı, çekici, alt ve üst tiplerini yaptıkları yüksek enerji parçacık deneylerle keşfetti.

Japon bilim adamlarının çalışması, dünyanın mükemmel şekilde simetrik hareket etmemesinin nedeninin mikroskobik seviyedeki simetriden sapmalar olduğunu ortaya koydu.
Bunun canlılar için son derece önemi olduğu vurgulanırken, evrenin simetrik olması halinde karşı maddenin sürekli olarak maddeyle karşılaşacağı, bunun da enerji patlamasına yol açacağı kaydedildi.

Nambu'nun çalışması da doğanın 4 temel gücünden üçünü birleştiren standart fizik modelinin temelinin oluşmasına yardımcı oldu. Fiziğin standart modeli, 4 temel güçten yer çekimi haricinde güçlü, zayıf, elektromanyetik güçlerin birleşmesini içeriyor.
Nambu çalışmalarında, atomaltı parçacıkların davranışlarını araştıran, protonlarla nötronlar arasındaki bazı karşılıklı etkileşimleri tanımlayan teori olan kuantum kromodinamik teorisinden etkilendi.

Nambu, 1,4 milyon dolarlık ödülünü Japon yüksek Enerji Hızlandırıcı Araştırma Örgütünden Kobayaşi ve Kyoto Üniversitesinden Maskava ile paylaşacak.

Nobel Fizik Ödülünü kazanan üç bilim adamından Japon Makoto Kobayaşi, ödülü beklemediğini, bunun kendisi için büyük bir onur olduğunu söyledi.

İsveç radyosuna konuşan Kobayaşi, "Benim için büyük bir onur, buna inanmıyordum" dedi.

Kobayaşi, bu ödülü bir gün kazanacağını düşünüp düşünmediğine ilişkin bir soruya, "Hayır bunu beklemiyordum" şeklinde yanıt verdi.