Nobel Barış Ödülü sahibini buldu
2017 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi açıklandı. Nobel Barış Ödülü'nü Nükleer Silahları Yok Etme Kampanyası (ICAN) kazandı. 'Nükleer Silahları Yok Etme Kampanyası' Birleşmiş Milletler'de nükleer silah sahibi sahibi ülkelerin boykotuna rağmen 122 ülkenin desteğiyle kabul edilmişti.
cumhuriyet.com.tr
Komite, Nobel Barış Ödülü'nün nükleer silah kullanımının yıkıcı sonuçlarına dikkati çektiği ve bu silahların anlaşma temelinde yasaklanması amacıyla harcadığı çığır açan çabalar nedeniyle ICAN'a verildiğini açıkladı.
Açıklamada, 100 farklı ülkeden sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulan bir koalisyon olan ICAN'ın, tüm ulusları, nükleer silahların yasaklanması ve yok edilmesi için çaba gösteren ilgili taraflarla işbirliği yapmaları konusunda öncü rol oynadığına dikkat çekildi.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Şimdiye kadar 108 devlet, bu girişime destek verdiğini açıkladı. Dahası ICAN, uluslararası hukuk çerçevesinde nükleer silahların yasaklanması için çaba gösteren öncü bir sivil toplum aktörü haline geldi. 7 Temmuz 2017'de BM'ye üye 122 ülke, Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'nı kabul etti. Anlaşma, 50 ülke tarafından onaylandığında nükleer silahlar yasağı yürürlüğe girecek ve anlaşmaya taraf olan tüm ülkeler için uluslararası hukuk çerçevesinde bağlayıcı hale gelecek."
TRUMP VE KİM'E MESAJ
Nobel Barış Ödülü'nın ICAN'a verilmesi sonrası açıklama yapan yönetici Beatrice Fihn, "ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un nükleer silah kullanmanın yasal olmadığını bilmeliler" dedi.
Nobel Barış Ödülü'nü aldıkları için gururlu olduklarını belirten Fihn, Trump ve Kim'e verdiği mesajda, "Nükleer silahlar yasal değil. Nükleer silahlarla tehdit etmek yasal değil. Nükleer silahlara sahip olmak, elde etmek ya da geliştirmeye çalışmak yasal değil. Buna son vermeleri gerekir" şeklinde konuştu.
Küresel bir sivil toplum girişimi olan kampanya Nükleer Silahsızlanma Anlaşması’nın tam ve doğru bir şekilde uygulanması için çalışıyor. 2017 Nobel Barış Ödülü’ne 215’i birey ve 103’ü kurum olmak üzere toplam 318 aday vardı.
Nobel Barış Ödülü Alfred Nobel'in vasiyeti uyarınca, her yıl ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarf eden kişi, kişiler veya kuruluşlara veriliyor.