Nikotin zehirlenmesi artabilir
Ramazan'da içilen sigara miktarının azaldığı, kronik bronşit veya astım hastalarının polikliniklere yaptığı başvurularda yüzde 25 düşüş olduğu bildirildi.
cumhuriyet.com.trRamazan ayında sigara içiminin azaldığı, kronik bronşit veya astım hastalarının akut atak (solunum fonksiyonlarında azalma, şiddetli öksürük) nedeni ile polikliniklere yaptığı başvuruların yüzde 25 düştüğü, böylece hasta sayısının bin 200'den, 800'e gerilediği bildirildi. Ancak Ramazanda 17 saat sigara içmeyip, iftardan sahura kadar olan sürede 2-3 paket sigaraya yüklenmenin ise nikotin zehirlenmesine neden olduğunun altını çizen Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç Dr Sedat Altın, "Nikotinde doz aşımı, ellerde titreme, çarpıntı, beyin fonksiyonları açısından hafızada azalma, oryantasyon bozukluğu (bulunduğu ortamı tam tespit edememe) ve baş dönmesine neden oluyor" uyarısında bulundu.
"Sigara tüketimi kontrol edilebilir bir hastalık"
Doç.Dr. Sedat Altın, Ramazan ve sigara tüketim ilişkisine yönelik soruları yanıtladı. Dünya Sağlık Örgütü'nün sigara tüketimini, kontrol edilebilir bir hastalık şeklinde tanımladığını belirten Altın, sigarada bulunan nikotinin beyinde, aslında mutluluk hormonu salgılattığını, 8 saniyede kendine güven ve mutlu olma halinin ortaya çıktığını, bu etkinin en fazla yarım saat sürdüğünü, kişilerin de aynı hissi tatmak için yine sigaraya sarıldığı bilgisini veren Altın, "Sigaranın bırakılamama nedenleri bu" dedi.
İnsanların, içinde 4 bini zararlı, 250'ye yakın kanser yapıcı bir maddeyi para verip aldığını vurgulayan Altın, "Kişiye hergün "25 gram fare zehiri alacaksın" deseniz almaz. Fakat o fare zehirinin içerdiği madde, sigaranın içinde var. Kanser yapıcı maddeler de birikici etki yapıyor. Sonuçta ağız, yutak, gırtlak, bütün genital organlar, beyin, karaciğer, böbrek olmak üzere sigaranın, beyin hücresinden ayak tırnağına kadar etkilemediği hücre yok. Sistemin ayakta kalması için damar yapımız var. Sigara hem damarı bozuyor, hem de oksijenlenmeyi bozarak hücrelerin beslenmesini bozuyor. Sigaranın en büyük özelliği damarları kasıyor ve o bölgeye giden kan akımı azalıyor. Bunun sonucunda, mesela damar hastalığı olanların damar hastalıklarını artırarak bacakların kesilmesine yol açabiliyor. Aynı şekilde kalp krizi geçirmeye de yol açıyor" dedi.
Nikotin yükselmesine dikkat
Ramazan'da sigarayla ilgili yaşanan bir diğer gelişmenin ise sigarayı 16 -17 saat bıraktıktan sonra, iftarda aniden sigaraya yüklenmek olduğuna dikkati çeken Altın, "Oruç açmasını sigarayla yapan hastalar da var. İftardan sahura kadar olan 7-8 saatlik sürede 2-3 paket sigara içenler oluyor. Gündüz sigara içmeyip, akşam sigaraya yüklenildiği taktirde sakıncaları çok daha fazla. Nikotin, doz aşımına gittiği zaman öncelikle ellerde titreme, çarpıntı, beyin fonksiyonları açısından hafızada azalma, baş dönmesi, bazı kişilerde oryantasyon bozukluğu (bulunduğu ortamı tam tespit edememe) gibi sıkıntıları oluyor. Tansiyon problemi olanlarda, tansiyonun yükselmesine yol açıyor" uyarısında bulundu.