Nijerya'daki taliban muamması

IRD Nijerya uzmanı Marc-Antoine Perouse de Montclos, "Nijerya'daki Taliban ile Afganistan'daki Taliban arasında bağlantı olduğuna dair kanıt yok" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Kalkınma Araştırmaları Enstitüsünde (IRD) Nijerya uzmanı olan Marc-Antoine Perouse de Montclos, hafta içinde Nijerya'nın kuzeyinde kanlı saldırılar düzenleyen Taliban tarikatı ile Afganistan'daki aşırı dinciler arasında bağlantı olduğuna dair kanıt olmadığını belirtti. Nijeryalı ''Talibanların'' saflarında Çad ve Nijeryalıların olduğunun anlaşılmasıyla bu hareketin hiçbir biçimde uluslararası yapıda olmadığının ortaya çıktığını kaydeden Montclos, Nijerya'daki hareketin Afganistan'daki Taliban'ı referans almasının, bu grup için radikalliğini göstermenin bir biçimi olduğu görüşünü dile getirdi.

Uzman, Nijerya'dakilerin, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Güney Afrika'da görülen ve kendilerine ''Japonlar'' ya da ''Berlinliler'' diyen siyahi gruplarla karşılaştırılabileceğini belirtti. Günümüzde dünyanın ''bir numaralı düşmanının'' Usame Bin Ladin olduğunu ifade eden Montclos, Nijerya'daki Talibanlar için de ciddiye alınması gereken bir grup olduklarını göstermenin söz konusu olduğunu kaydetti. Montclos, Nijerya'daki Talibanların yerel bir dinamiği bulunduğunu, durumun Nijerya'ya özgü olduğunu söyledi.

Grubun gücünün ve Nijerya ordusunun grubu ortadan kaldırmayı başarıp başaramadığının sorulması üzerine Montclos, ''Gerçekten güçleri hakkında hiçbir fikrimiz yok. Nijerya'nın kuzeyindeki Müslüman grupların Batı modernliğini şiddetle reddettiğini görüyoruz. Bunu 1980'de kuzeydeki Kano'da 5 bin kişinin öldüğü ayaklanmada Maitatsine tarikatında da görmüştük. Eğer Nijerya'da Batı modernliğini reddedecek başka gruplar olur mu diye sorarsanız, buna evet derim'' dedi.

Öte yandan, Montclos, son günlerdeki operasyonlardan kaçabilen ''Taliban'' müritlerinin başka saldırılar düzenleyebileceğinin düşünülebileceğini, ama son saldırıda ağır kayıp verdikleri için yeni saldırıların çapının daha düşük olacağını kaydetti.

Marc-Antoine Perouse de Montclos, Nijerya'da ''radikal dinci tehdidinin'' boyutunun sorulması üzerine de ''ülkenin petrol bakımından zengin güneyindeki Nijer deltasındaki ayaklanmanın dinci tehditten çok daha önemli olduğunu, çünkü bunun ülkenin petrol üretimini düşürerek devlet gelirleri üzerinde olumsuz etkisi bulunduğunu'' düşündüğünü belirtti. Montclos, Nijer deltasındaki ayaklanmanın devletin geliri adil dağıtma kapasitesini, dolayısıyla toplumsal barışı sağlama kapasitesini azalttığını sözlerine ekledi.