‘Nezaket telefonuydu’
Schulz-Davutoğlu görüşmesinin Başbakanlık’tan farklı aksettirilmesine jet yalanlama.
Duygu Güvenç / CumhuriyetSoykırım kararının ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu arayan Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz’un sözleri, Türk basınına “izahat” gibi yansıtılınca yanıt gecikmedi. Schulz’un sözcüsü Armin Machmer, “Başkan, geçtiğimiz hafta Ankara ziyareti sırasında görüşemediği Başbakan ile önceden planlanmış bir nezaket telefonundan böylesi sözlerin aktarılmasına hayret etti” dedi. Sözcü, Başkan’ın Parlamento’nun kararıyla ilgili pozisyonunu da “Parlamentonun kabul ettiğidir” diye aktardı.
Sözcü Machmer, telefon görüşmesi sırasında birçok konunun konuşulduğunu belirterek, Davutoğlu’nun da Ermeni soykırımı ile ilgili Parlamento’nun kabul ettiği kararı gündeme getirdiğini söyledi. Sözcü, “Başkan’ın pozisyonu, her zaman olduğu gibi, Parlamentonun kabul ettiğidir” dedi.
Başbakanlık kaynaklarına atfen paylaşılan bilgi şöyleydi: “Schulz görüşmede, 1915 olaylarına ilişkin dünkü Avrupa Parlamentosu kararının kendisinin bulunmadığı bir oturumda kabul edildiğini, şahsen ülkemizin bu konudaki yaklaşımını bildiğini ve tepkimizi anladığını ifade etmiştir. Sayın Başbakanımız AP kararına ilişkin tepkimizi kuvvetli ifadelerle Schulz’a iletmiştir. Sayın Başbakanımız, Avrupa ve yakın çevresindeki siyasi krizler karşısında Türkiye ile Avrupa kurumları arasındaki işbirliğinin en yüksek seviyede olması gereken bir dönemde, AP’nin aldığı bu mesnetsiz kararın zarar vereceğini vurgulamıştır.”
Dışişleri Bakanlığı’nın AP’nin meşruiyetini sorgulayan açıklaması da tepki çekti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Türkiye’den Parlamento’nun meşruiyetini sorgulayan açıklamalarla ilgili rahatsızlığın da görüşmede belirtildiği ifade edildi. Bir Avrupalı diplomat, Dışişleri’nin açıklamasına atıfta bulunarak, “Parlamento seçimlerine katılımın yüzde 42 olması, Türkiye’ye bunun meşruiyetini sorgulama hakkı vermez. Parlamento, bizi aynı çatı altında biraraya getiren en önemli yapıdır” dedi.
Shulz’a mektup da yazılmış Davutoğlu, Çankaya’da, AP’nın Ermeni Soykırımına ilişkin Shulz’un kendisini araması ile ilgili soruyu da yanıtladı. Shulz’a telefon konuşmasının yanında mektup da yazdığını dile getirdi. AP’nin 750 kişilik bir parlamento olduğunu, içinde birçok “marjinal grubun olduğunu”, çok az katılımla kararların çıkabildiğini dile getiren Davutoğlu, “Muhatap alınmayacak kadar gayriciddi bir yapıya sahip. Avrupa’da ne kadar marjinal grup varsa, ırkçı, İslam karşıtı, Türk karşıtı unsur varsa AP’ye gidecek imkânlar buldular” dedi. |