New York Times'dan, Türkiye-İran karşılaştırması
New York Times gazetesi, Türkiye ve İran'ı mukayese etti. "Tek bir İslam kimliği, iki farklı yol" başlığıyla yayımlanan makalede, iki ülkenin dininden, kültürüne ve kadın haklarına kadar bir çok özelliği karşılaştırıldı.
cumhuriyet.com.trNew York Times gazetesince yayınlanan bir makalede Türkiye ile İran mukayese edildi. Makalede "İranlılar bugün Türk kuzenlerine hayranlıkla bakıyor ancak bu, bir miktar kışkançlık karışmış bir hayranlıktır" yorumu yapıldı.
Türkiye ve İran arasındaki benzerlikler ve farklılıklar değerlendirilirken "tek bir İslam kimliği, iki farklı yol" ifadesi kullanıldı.
New York Times gazetesince yayınlanan bir makalede "İranlılar bugün Türk kuzenlerine hayranlıkla bakıyor ancak bu, bir miktar kıskançlık karışmış bir hayranlıktır" yorumu yapıldı.
New York Times gazetesi, BM Eğitim ve Araştırma Enstitüsü yetkililerinden Nassrine Azimi imzalı, "Tek bir İslam kimliği, iki farklı yol" başlıklı bir makale yayınladı. Dünya kamuoyunun gözünde bugün Türkiye ile İran'yı ayıran çok sayıda unsur olduğu için bu iki ülke arasındaki çok sayıda benzerliklerin kolayca unutulduğu belirtildi.
Makalede, Türkiye ve İran'ın Arap olmamasına karşın halklarının büyük bir bölümünün Müslüman olduğu, iki ülkenin aynı zamanda bin yılı aşkın bir sürede hem rakip olduğu hem de işbirliği yaptığı vurgulandı.
Bugün Türkiye'nin bölgesinde ekonomik güç, demokratik, laik ve Müslüman ülkesi imajının görülmemiş diplomatik çabaları ile desteklendiği kaydedilirken Türkiye'nin son bir yılda Afrika kıtasında 12 büyükelçilik ve 20 konsolosluk açtığına işaret edildi.
Türkiye'nin 2008 yılında, İran'ın ise sadece 1 milyar dolarlık yabancı sermaye çektiği belirtildiği makalede, İran'ın, nükleer programı sorununu yaşadığı, BM Güvenlik Konseyince üç kez yaptırım uygulandığı vurgulandı.
NYT tarafından yayınlanan makalede "İktidardaki İslamcı bir parti olmasına karşın Türkiye'nin laik sicili güçlü olmayı sürdürüyor" denildi ve iki ülkenin kadınların farklı durumlarına dikkat çekildi.
Üniversite öğrencilerinin yüzde 65'ini oluşturan İranlı kadınların yeteneklerinin boşa gittiği belirtildiği makalede "İranlılar bugün Türk kuzenlerine hayranlıkla bakıyor ancak bu, bir miktar kıskançlıkla karışmış bir hayranlıktır" yorumu yapıldı.