New York Times ekonomik açıdan zor durumda
ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times'ın, başta ABD olmak üzere tüm dünyayı etkileyen ekonomik kriz yüzünden mali yönden büyük sıkıntıya düştüğü bildiriliyor. İnternette yer alan bazı haberlerde, gazetenin mali sıkıntı yüzünden mayıs ayında basıma son verip kapanabileceği dahi iddia ediliyor.
cumhuriyet.com.trABD'de 1851 yılından bu yana basılan New York Times'ın, çok sayıda ekonomik fırtına atlattı, ancak son krizin gazeteyi ekonomik açıdan ciddi düzeyde sarstığı kaydediliyor. New York Times Şirketi'nin CEO'su Janet Robinson, yaptığı son açıklamada, 2009 yılının gazete açısından zor geçeceğinin farkında olduklarını, ancak gazetenin sahibi olan Ochs/Sulzberger ailesinin gazeteyi satma gibi bir planının bulunmadığını söyledi.
Robinson açıklamasında, gazetenin bu yıl içinde atacağı önemli adımlar olacağını, bu çerçevede harcamaları kısacaklarını ve şirketi mali açıdan daha esnek hale getireceklerini belirterek, kuruluşun ekonomik sorunlarla baş edebilecek güçte olduğunu ifade etti. New York Times Şirketi bu adımlar çerçevesinde 400 milyon dolarlık borcunu ödemek için yıllık çeyrek karının yüzde 75'ini (100 milyon dolar) ödemelerine ayırdı, aynı zamanda 225 milyon dolarlık borç aldı.
Gazetenin son dönemde harcamalarını büyük oranda kestiği görülürken, gazetenin ekleri ve boyutu ile New York dışında satılan yerel baskılarının da sayısı azaltıldı. Ekonomik kriz nedeniyle gazetenin reklam gelirleri ilk kez son dönemde yüzde 20 oranında azalırken, abonelerinin sayısı da büyük oranda düştü.
İnternette herhangi bir abonelik şartı olmadan bedava okunabilen gazetenin, internet üzerinden daha fazla sayıda okuyucuya ulaştığı ifade edilirken, gazetenin giderek gelişen dijital çağa nasıl uyum sağlayacağının da kuruluşun geleceğini etkileyeceği belirtiliyor. Bu arada gazete, düşen reklam gelirlerini artırma amacıyla ön sayfasına resimli reklam almaya da karar verdi. 2006 yılından beri ön sayfasına zaman zaman küçük yazılı metinler şeklinde reklamlar alan gazete, artık daha büyük boyutta resimli reklamlara da yer verebilecek. Wall Street Journal gazetesi de düşen gelirlerini arttırmak amacıyla bir süreden beri ön sayfasına bu tür reklamlar alıyor.
İngiltere'de basılan The Guardian gazetesindeki bir makalede de New York Times gazetesinin, Manhattan'ın en merkezi yerlerinden 42. caddede bulunan 57 katlı merkez binasının bazı bölümlerini satmak zorunda kalabileceği belirtildi.
Boston merkezli Atlantic Dergisi'nde yayınlanan başka bir makalede ise New York Times gazetesi ile ilgili daha kötü bir öngörü ileri sürülerek, bu yılın Mayıs ayında gazetenin borçlarını ödeyemeyerek kapanabileceği ya da şirketin satılabileceği iddia edildi. Gazetenin, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ya da medya devi Rupert Murdoch tarafından satın alınabileceği ileri sürülürken, internetteki haberlerde ABD'de tüm gazetelerin büyük mali sıkıntı içinde oldukları ve ''2010 yılında ABD'de bazı kentlerde günlük gazete basılamayacağı'' yönünde iddialar da yer alıyor.
ABD'nin en fazla okunan gazetelerinden New York Times, ABD'de gündem belirleyen, liberaller tarafından çok tutulan, muhafazakarlar tarafından ise sürekli eleştirilen ama her durumda en çok takip edilen gazete olma özelliğini koruyor.