''Netanyahu 'ya biz ya Hamas' diyerek hata yaptı''
İsrail'in eski Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı, İşçi Partili duayen siyasetçilerden Binyamin Ben Eliezer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a, "Ya bizimle ya da Hamas'la barışı seç" diyerek hata yaptığını söyledi.
cumhuriyet.com.trBen Eliezer, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistin devletinin tek yanlı ilanından endişelenmemesi ve ülkesinin bu nedenle izole edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Netanyahu başbakanlığındaki koalisyonun önemli ortaklarından, aşırı sağcı İsrail Evimiz (Yisrael Beiteniu) partisi ise El Fetih-Hamas anlaşmasının imzalanmasının ardından yaptığı açıklamada, hükümete "Filistin Yönetimi ile tüm bağları koparması" çağrısında bulundu.
Açıklamada, "Yisrael Beiteniu, hükümetten İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki işbirliği ve Filistin Yönetimi'ne yapılan fon transferleri de dahil, tüm bağları kesme talebinde bulunacaktır" denildi. Açıklamada, yapılan anlaşmadan sonra İsrail'in Hamas'a para transferinde bulunmasını beklemenin imkansız olduğu belirtilerek, "Hamas Başbakanı İsmail Haniye'nin yaptığı gibi, Bin Ladin'in bir aziz, bir Müslüman hürriyet savaşçısı olduğunu söyleyenlerle (Gazze'de tutulu bulunan) İsrailli asker Gilad Şalit'in Uluslararası Kızılhaç tarafından ziyaretine izin vermeyenler, doğrudan veya dolaylı olarak İsrail'in (barış) müzakerelerinde partneri olamaz" ifadesine yer verildi.
Haaretz: Anlaşmaya Netanyanu'dan farklı bakıyor
Öte yandan, İsrail Evimiz partisinin bu açıklamasına rağmen, aynı partinin lideri ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın bakanlığının hazırladığı gizli ibareli bir iç raporda, El Fetih-Hamas birlik hükümetinin "İsrail'e stratejik bir fırsat sunduğu" belirtildi. Haaretz gazetesinin haberinde, rapordaki bu görüşlerin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, geçen hafta iki parti arasındaki uzlaşma haberlerinden bu yana dile getirdiği görüşlerle açıkça çeliştiği kaydedildi.
Habere göre raporda, Filistinlilerin bu adımının, sadece güvenlikle ilgili bir tehdit olmayıp, aynı zamanda Filistin bağlamında gerçekten değişim yaratacak stratejik bir fırsat olduğu vurgulanarak, "Böyle bir değişim, İsrail'in uzun dönemli çıkarlarına da hizmet edebilir" deniliyor. Dışişleri Bakanlığının, uygulanacak siyasetle ilgili tavsiyelerde bulunan diplomatlarından oluşan "siyaset planlama" bölümü tarafından hazırlanan raporun, bu hafta başında Dışişleri Müsteşarı Rafael Barak tarafından Bakan Lieberman'a iletildiği de bildirildi.