"Netanyahu, Filistin devleti kurulmasını istiyor"
Haaretz gazetesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Filistin yönetimi ile bir geçici barış anlaşması kapsamında derhal uygulamaya konulacak ve yine geçici sınırlarla Filistin devleti kurulmasını öngören bir plan üzerinde, Filistin tarafı ile işbirliğine gitmeyi düşündüğünü yazdı.
cumhuriyet.com.trGazete, bu konudaki haberini, Başbakanlık kaynaklarına dayandırdı. Netanyahu'nun, bir yıl içinde nihai statü anlaşmasına gidilmesine çalışacağı yolunda daha önce yaptığı açıklamaları bulunduğu belirtilen haberde, bu strateji değişikliğinin, Arap ülkelerindeki hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle olduğu ve Netanyahu'nun danışmanlarıyla yaptığı değerlendirmelerde de bunu söylediği kaydedildi.
Habere göre, Netanyahu'nun, "Filistinliler, bölgedeki istikrarsızlık ortamında uzlaşmazlığı sona erdirecek bir nihai statü anlaşmasına varılmasına hazır değiller" dediği öne sürülüyor. İsrail Başbakanlığından bir yetkili, "Biz bir nihai statü anlaşmasından kaçınmak isteğinde değiliz, ama geçici bir anlaşma da oraya gidecek bir yol olacaktır" diye konuştu. Haberde, Netanyahu'nun kafasındaki planın ayrıntılarının henüz net olmadığı da vurgulandı. Netanyahu'nun barış sürecini ileriye götürme konusunda gerçekten ciddi olup olmadığının veya Filistinlilerin reddedeceği beklentisinden hareketle, ortaya bir "balon" atıp atmadığının da görüleceği kaydedildi.
İsrail Başbakanlığının bu planının, Parlamentonun (Knesset) Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu Başkanı Şaul Mofaz ile Batı Şeria topraklarının yüzde 45-50'si üzerinde, geçici sınırlarla bir Filistin devleti kurulmasına yönelik uzun dönemli bir geçici anlaşma yapılmasını öneren Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın planlarına dayandığı da ifade ediliyor.
Bu arada, Ortadoğu Dörtlüsü temsilcilerinin bugün Brüksel'de bir araya gelerek İsrail-Filistin barış görüşmelerinin yeniden başlatma konusunu görüşecekleri de hatırlatan haberde, Netanyahu'nun bu toplantıya bir İsrailli temsilci göndermeme kararı aldığı; Filistin tarafından ise toplantıya, başmüzakerecilik görevinden istifa eden Saib Erekat'ın katılacağı belirtildi.
Netanyahu'nun Ortadoğu Dörtlüsü'ne, ancak Saib Erekat'la doğrudan görüşmeleri olacaksa, barış süreci temsilcisi İzak Molho'yu göndereceğini söylediği, Filistinlilerinse, doğrudan değil, dolaylı görüşmeleri kabul etmesi nedeniyle Molho'yu göndermekten vazgeçtiği ifade edildi.