Nefesler daralmasın
Dünyada ve Türkiye'de astım hastalığının tedavisiyle ilgili gereken her türlü ilaç ve tedavi bulunduğu, ancak buna rağmen Türkiye'de astımlı hastaların yalnızca yüzde 1,25'inde bir yıl boyunca tam kontrolün sağlanabildiği açıklandı.
cumhuriyet.com.trTürk Toraks Derneği Astım ve Alerji Çalışma Grubu Üyesi, Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Polatlı, kronik bir solunum yolu hastalığı olan astımın tüm dünyada 300 milyon, Türkiye'de ise 4 milyon kadar insanı etkilediğinin tahmin edildiğini belirtti.
Her yaşta ortaya çıkabilen bu hastalığın, çocukluk döneminde daha sık görüldüğüne dikkati çeken Polatlı, hastalığın görülme sıklığının yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak giderek artabildiğini ifade etti.
Hastalığın kronik ve değişken özelliğinin, astım hastalarının yakınmalara alışmasına neden olabildiğini de dile getiren Polatlı, yakınmasız kalabileceklerini bilmeyen ve bunu talep etmeyen hastaların hekime geç başvurduğunu ve hastalığının ilerlediğini ifade etti. Polatlı, şöyle konuştu:
''Oysa uygun tedaviyle hastalık kontrol altına alınabilmektedir. Bu yıl Dünya Astım Günü olan 5 Mayıs'ta 'astımınızı kontrol edebilirsiniz' ana temasının anlatılması hedeflenmiştir. Dünyada ve ülkemizde bu hastalığın tedavisiyle ilgili gereken her türlü ilaç ve tedavi bulunmaktadır. Ancak buna rağmen Türkiye'de astımlı hastaların yalnızca yüzde 1,25'inde bir yıl boyunca tam kontrol sağlanabilmektedir. Bu oran Batı Avrupa'da yüzde 5,3'tür. Astım hastalarının yüzde 90'ı gündüz yakınma yaşamakta, yüzde 60'ı gece uyanmaktadır. Son bir yılda her dört hastadan biri hastaneye yatmış, yarısı acil başvuruda bulunmuştur. Astımlıların yüzde 80'i günlük yaşamının bu hastalıktan etkilendiğini belirtmekte, ancak yüzde 43 gibi yüksek bir oranı, iyimser bir algılama sonucu hastalığının kontrol altında olduğunu düşünmektedir.''
''Hastalıkla ilgili bilgi edinilmesi önemli"
Erişkinlerde iş gücü, çocuklarda okul devamlılığında azalmaya neden olan bu hastalık için başta hastalar olmak üzere hasta yakınları, hastane personeli ve eczacıların bilgilendirmesinin önem kazandığını da vurgulayan Polatlı, Türk Toraks Derneğinin son yıllarda bütün bu sayılan gruplar için birçok ilinde bir çok toplantı düzenlediğini ve her bir grup için ayrı eğitim kitapları ve slayt setleri hazırladığını sözlerine ekledi.