Nedim Şener'in duruşması ertelendi
Nedim Şener, hazırladığı bir haberde eski emniyet müdürü Hanefi Avcı'ya ilişkin soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle hakim karşısına çıktı.
cumhuriyet.com.trGazeteci Nedim Şener, hazırladığı bir haberde eski emniyet müdürü Hanefi Avcı'ya ilişkin soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle yargılandığı davanın Bakırköy Adliyesindeki duruşmasına ifade verdi. Ergenekon kapsamında 43 gündür tutuklu bulunan Nedim Şener, suça konu yazının eser sahibi olduğunu belirtti, komplolara ve iftiralara kurban gittiğini sözlerine ekledi.
Nedim Şener , "Ergenekon davasının sanığı olarak karşınızda bulunuyorum" demesi üzerine mahkeme başkanı Rüveyde Çakmak Kaner de "Hayır, siz gizliliği ihlal etmek suçundan buradasınız" dedi.
Araştırmacı gazeteci olduğunu ifade eden Nedim Şener, emniyet mensubu olan şüpheli Hanefi Avcı'nin evinde vahim silahlar ele geçirildiği şeklinde basında haberler çıktığını hatırlattı.
Nedim Şener, "Konuyu araştırmak için Hanefi Avcı'nın eşi Şenay Avcı ile görüştüm. Şenay Avcı ile yaptığımız görüşmede silahların eşinin görevi dolayısıyla ve istihbaratçı olması sebebiyle devlet tarafından kendisine verilen silahlar ve kimlikler olduğunu beyan etti. Bende bu beyanının dayanaklarını sordum. O da arama sırasında düzenlenen tutanakları faksladı" dedi.
Soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek gibi bir kastının olmadığını savunan Nedim Şener, suçsuz olduğunu belirterek beraatine karar verilmesini istedi.
Avukatları Şehnaz Yüzenden, Yücel Döşemeci ve Günay Erkan, Nedim Şener'in suçsuz olduğunu belirterek, beraatini istediler. Mahkeme Başkanı Rüveyde Çakmak Kaner, dosyanın karara bağlanması için incelenmesine karar vererek duruşmayı 31 Mayıs'a erteledi.
Mahkeme Başkanı Rüveyde Çakmak Kaner Nedim Şener'e "bir sonraki duruşmaya gelmek istemiyorsan sizi duruşmaya çağırmayız" demesi üzerine Şener, 'Çağırın gelirim' diye cevap verdi.
Eşine sarılarak ağladı
Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Nedim Şener ve avukatları hazır bulundu.
Duruşmayı ayrıca Nedim Şener'in eşi Vecide Şener, öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in kardeşi Orhan Dink, Gazeteci Uğur Dündar ve Sedat Ergin'in de aralarıda bulunduğu bir grup gazeteci izledi.
Gazetecilerin bir kısmı da salonun küçük olması nedeniyle duruşma salonuna alınmadı.
Duruşma salonuna Nedim Şener'in getirilmesiyle birlikte duruşma salonu önünde bekleyen gazeteci arkadaşları 'Nedim seni seviyoruz' diyerek Nedim Şener'i alkışladılar. Duruşma salonuna getirilen Nedim Şener, eşi Vecide Şener'e ve Orhan Dink'e sarılarak ağladı.
Şener'e deste
Duruşma sonrası Bakırköy Adliyesinin önünde gazeteci Nedim Şener'e destek vermek için bir grup gazeteci açıklama yaptı.
Basın açıklamasını okuyan gazeteci Sedat Ergin, bu açıklamayı 2011 yılında Türkiye'de gazetecilere ve gazeteciliğe cezaevleri ile adliye koridorlarının reva görülmesi dolayısıyla yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:
''Şener, gazeteci Ahmet Şık ile birlikte aynı gün 6 Mart 2011 tarihinde ve Ergenekon terör örgütüne üyelik, yardım ve yataklık suçlamasıyla tutuklandı. O günden beri Silivri cezaevinde yatıyor. Gazeteci arkadaşları ve dostları olarak bu suçlamaların gerçeği yansıtmadığını, Nedim Şener'in iyi bir gazeteci olduğu için tutuklandığını iddia ediyoruz. Nedim Şener, 20 yıldır namuslu bir şekilde işini yapan, gözünü budaktan esirgemeyen soruşturmacı bir gazetecidir. Onunla iftihar ediyoruz. Onun iyi bir gazeteci olduğunu yalnız biz değil uluslararası basın örgütleri ve insani yardım kuruluşları da söylüyor. Uluslararası Basın Enstitüsünün 60 kişilik dünya basın özgürlüğü kahramanı listesinde onun da ismi var, Hrant Dink ve Abdi İpekçi'nin hemen yanı başında.''
''Nedim Şener'in varlığı iddia edilen derin devlet örgütünün Dink cinayetinde parmağı olduğunu düşündüğünü, Şener'in ısrarlı haberleri takibi sonucu Cumhurbaşkanlığı Denetleme Kurulunun harekete geçtiğini'' ifade eden Ergin, şöyle konuştu:
''Sayın cumhurbaşkanının talimatlarıyla 2 eski polis şefinin cinayet davasında tanık olması istendi. Hakkında gizli kapılar ardında söylenen 'ayağını denk al' tehditlerine pabuç bırakmadı ve bu kez de Ergenekon belgelerinde 'Fethullah Gülen ve Cemaat' isimli kitabı kaleme aldı. Posta gazetesinde 1 Martta yayınlanan son köşe yazısında 'Her an bir kazaya ya da iftiraya kurban gidebilirim' demişti, iki gün sonra gözaltına alındı. Savcılık ifadesi ve mahkeme kayıtları Nedim Şener'in gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklandığını gösteriyor. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde bu kabul edilemez.''
Gazeteci Uğur Dündar da Nedim Şener'in bu ülkenin bankaları, kaynakları hortumlanırken, ülkenin dışına milyarlarca dolar kaçırılırken, mafyalar ve çeteler yargısız infazlarla faili meçhullerine devam ederken bunların kitaplarını yazdığını kaydetti.
Dündar, ''Naylon holdinglerin, halkı ve tüyü bitmemiş yetimi nasıl sömürdüğünü tüm Türkiye'ye anlatmış çok değerli, dünyaca saygın 60 özgür gazeteciden biridir. Bunu ben söylemiyorum dünyanın en saygın basın kuruluşları söylüyor. Şimdi birtakım insanlar Nedim'i eleştiriyorlar. Peki Türkiye soyulurken, Türkiye'nin bankaları hortumlanırken, mafyalar, çeteler, Susurluk çeteleri faili meçhul cinayetlerini işlerken tek satır yazmayan bu insanların Nedim'i ve Ahmet'i sorgulamaya hakları var mı? Ben buna isyan ediyorum'' dedi.