'Neden uzaktan eğitim?''

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Açık Öğretim Fakültesi'nden (AÖF) 78 bin kişiyle yapılan anket, öğrencilerin neden uzaktan eğitimi tercih ettiği sorusuna yanıt aradı.

cumhuriyet.com.tr

AÜ Rektörlüğü'nden aldığı bilgiye göre, yaklaşık 1 milyon 700 bin öğrencisiyle Türkiye'de her 2 üniversite öğrencisinden birini bünyesinde barındıran AÖF, örgün öğretime alternatif olarak yüksek öğrenim görmek isteyenlerin yanı sıra fiziksel, işitme ve görme engeliler ile cezaevlerinde bulunanlara eğitimde fırsat eşitliği sağlıyor.

Toplam 12 lisans, 46 ön lisans programıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Azerbaycan ve bazı Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarına da eğitim hizmeti veren AÖF, İçişleri, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları personeline yönelik ön lisans, lisans tamamlama ve lisans eğitimlerini uzaktan sürdürme şansı tanıyor.


AÖF gençleşiyor

AÖF yetkililerinin öğrencilerin profillerini belirlemek için yaptığı ankete yaklaşık 78 bin kişi katıldı.

Anket sonuçlarına göre, AÖF öğrencilerinin yüzde 55'i erkek, yüzde 45'i kadın. Açık ve uzaktan eğitim sistemindeki öğrencilerin yarıdan fazlası 25, yüzde 72,8'i ise 30 yaş altında.
Açık ve uzaktan eğitim sistemindeki öğrencilerin yaşlara göre dağılımı incelendiğinde, geçmiş yıllara göre daha genç bir öğrenci grubunun oluştuğu saptandı.

Ankete katılan öğrencilerin yüzde 32'si herhangi bir işte çalışmadıklarını belirtirken, yüzde 32,4'ü özel sektörde, yüzde 6,8'i serbest olarak, yüzde 0,4'ü emekli ve yüzde 28'i de kamu çalışanı olduğunu ifade etti.


Askerliği ertelemek için değil

Açık ve uzaktan eğitim gören öğrencilerin ''Neden uzaktan eğitim?'' sorusuna ilişkin olarak 3 neden belirtmeleri istenen ankette katılanların yüzde 49,6'sı ''üniversite diplomasına sahip olmak'', yüzde 45,6'sı ''meslek sahibi olmak'', yüzde 3'ü de ''askerlik görevini erteletmek'' diye yanıt verdi.

AÖF yetkilileri, anket sonuçlarının AÖF'ün toplumsal itibarının giderek arttığının bir göstergesi olduğunu belirtti. Yetkililer, Türkiye'de yüksek öğretimde örgün eğitim gören bir öğrencinin ortalama aylık giderleri göz önüne alındığında, açık ve uzaktan eğitim yoluyla çok daha uygun imkanlarla eğitim verildiğini ifade etti.