"Neden Hizbullah'a özel mahkeme kurulmadı?

MYK toplantısında Genel Başkan Yardımcılarının sorumlu oldukları alanlarda yaptıkları çalışmaların ele alındığını anlatan Bihlun Tamaylıgil, Ceza Muhakemeleri Kanunu'ndaki tutukluluk süresini düzenleyen maddenin yürürlüğe girmesiyle yaşanan tahliyelere ilişkin gelişmeleri de değerlendirdi.

cumhuriyet.com.tr

Tamaylıgil, TBMM Adalet Komisyonu'nda Yargıtay'ın daire ve üye sayısının azaltılmasını öngörün bir kanun tasarısının beklediğini ve bu kanun tasarısının 2007'de AKP tarafından getirildiğini anımsatarak "Peki neden 2007'den itibaren baktığınızda yine Bölge Adliye Mahkemeleriyle ilgili düzenlemenin ve oradan gelecek iş sayısı ve istinaf mahkemelerinin 2011 yılına ertelendiği gerçeği varken böyle bir tasarı Meclis'e geliyor?" diye sordu.

Bu tasarıyla Yargıtay'ın zayıflatılmak istendiğini söyleyen Tamaylıgil, bugün İstinaf Mahkemeleri faaliyete geçmesi mümkünken Yargıtay'daki daire sayısının arttırılmak istendiğine dikkat çekti. Anayasa değişiklikleriyle Yargıtay üyelerini atayacak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısının değiştirildiğini belirten Tamaylıgil, "Şimdi HSYK değişti ve HSYK'nın belirleyeceği üyeler Hükümet açısından daha mı uygun oluyor? Bu sorguyu sormak gerekiyor. Bu sorgulamayla beraber 2007'de neden azaltılıyordu, bugün neden çoğaltılıyor?" diye konuştu.
 

"Neden Hizbullah'a özel mahkeme kurulmadı?"

Tamaylıgil, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu iktidar değil midir Silivri'de özel bir mahkeme kurdurup önemli bir dava gördüğünü düşündüğü bu süreci ayrı bir başlıkta götüren? Bu iktidar değil midir ki çadır mahkemesi kurdurtarak hızlı yargılamayı sağlayan? Neden peki gündemimizde var olan ve uzun yıllar süren, ülkemiz gündeminde domuz bağı başlığındaki korkunç sürecinin faillerinin yargılandığı davayı böylesine özel bir yargılama noktasında düşünmemiştir? Bu konuda bir eksiklik varsa bu ülkeyi 8 seneden beri yöneten AKP iktidarı uygulamalarıyla ve ortaya koyduğu yasama süreciyle sınıfta kalmıştır."
 

"İnsanlık anıtını yıkmak istemek Hitler'in kitap yaktığı günlerin hatırlatıcısı"

Tamaylıgil, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yıkılmasını istediği Kars'taki İnsanlık Anıtı'nın AKP'li belediye başkanı döneminde yapımına başlandığını, AKP'li Kültür ve Turizm Bakanları'nın da projeyi desteklediklerini anımsatırken, "Burada sanata, sanatçıya, kültüre, felsefeye ve onun içerisinde var olan değerlere karşı çok olumsuz bir bakış açısı vardır. Tabii 'Tükürürüm böyle bir sanata diyen bir düşüncenin devamında oluşan bir bakış açısını yadırgamamak lazım" dedi. Tamaylıgil, sanata ve sanatçıya yasakçı bir zihniyetle bakmanın "abes" olduğunu dile getirerek, "Bu, aslında Hitler'in kitapları yaktığı günlerin de bir hatırlatıcısı. Yasaklar bir ülkede demokrasiyi, insan haklarını, barışı ve özgürlükleri yaşanır hale getirmez. İleri demokrasi bu demek değildir" diye konuştu.