''Ne yapıp edip bu anayasayı yapacağız''

Türkiye'nin yeni anayasa yapma mecburiyetinde olduğunu söyleyen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''Ne yapıp edip bu anayasayı yapacağız'' ifadesini kullandı.

cumhuriyet.com.tr

Çiçek, Beyaz TV'de Basın Kulisi programında soruları yanıtladı.

Tutuklu milletvekilleriyle ilgili gerçekler üzerinden değerlendirme yapabileceğini belirten Çiçek, üç partiyle bu konuda görüşmeler yaptığını anımsattı.

Sorunu çözme noktasında görevi olmayan konularda bile iyi niyetle çalıştığını ifade eden Çiçek, üç parti arasında bu konuda bir paralellik olduğunu ve bunu açıkladıklarını söyledi.
Çiçek, ''Sorunun bir yargı süreci var. Keşke bu sorun yargıda çözülse. Davalar bitiverse, bir şekilde bu iş ortadan kalkar ama davalar bitmedi'' diye konuştu.

8 milletvekilinin davasının tek bir mahkemede görülmediğini ve bu konuda karmaşık bir durumun bulunduğunu dile getiren Çiçek, ''Arzu edilen yargıya intikal etmiş bu işlerin yargı yoluyla sonuçlanmasıdır'' dedi.
''Tutukluluğun tedbir olduğunu hepimiz bağıra bağıra söylüyoruz'' diyen Çiçek, ''Yargıda çözülemeyince yasal bir düzenlemeyle, yeni bir kural koyarak bu sonuç elde edilebilir. 3 siyasi parti bu konuda bir yaklaşım getirdi'' diye konuştu.

AKP'nin ''bunu görüşüceğiz'' dediğini hatırlatan Çiçek, ''Bu görüşme ne zaman olacak bilmiyorum'' diye konuştu. Kendisine bu konuda bir dönüş yapılmadığını bildiren Çiçek, ''Bu sorunun bir şekilde çözülmesi lazım. Keşke Türkiye bu noktaya gelmeseydi'' dedi.
 

Yeni anayasa çalışmaları

Türkiye'nin yeni anayasa yapma mecburiyetinde olduğunu söyleyen Çiçek, ''Ne yapıp edip bu anayasayı yapacağız'' ifadesini kullandı.

Görüşmelerin tutanaklara alındığını, gizli görüşme değil kapalı görüşme yaptıklarını ifade eden Çiçek, tartışmanın, müzakere anlamında ele alınması gerektiğini dile getirdi. TBMM

Başkanı Çiçek, şunları söyledi:
''O masanın etrafında herkes her şeyi söyleyecek, söylüyor da. Biz herkesten görüş istedik. Görüş isteyen heyetin görüş bildirmemesi olur mu, bazen dördümüz birden ortak görüş bildireceğiz, bazen farklı. Bu tartışmalar 'kavga çıktı' şeklinde yansıtılırsa, toplumda ümitsiz bir tablo yaratılır. Bütün olumsuzluklara rağmen işi bu noktaya getirebildik. Bu önemlidir.''

Bir çok kişinin işin bu noktaya geleceğini tahmin bile etmediğini ifade eden Çiçek, ''Buraya kadar gelirse bundan sonra da gider'' dedi.

Çiçek, bazı sorunların çözümünü, sert siyaset atmosferinin engellediğini belirterek, yeni anayasa bugünkünden iyi olmayacaksa boşa emek harcamaya gerek olmadığını söyledi. TBMM Başkanı Çiçek, ''Yeni anayasayı yapamama ihtimalini aklıma bile getirmek istemiyorum'' diye konuştu.
 

Başkanlık sistemi tartışmaları

Başkanlık sistemi tartışmasının eskiden beri yapıldığını hatırlatan Çiçek, bunun siyasi istikrar arayışından dolayı gündeme geldiğini kaydetti.

Halen Türkiye'nin istikrarının önemli olduğunu vurgulayan Çiçek, şöyle devam etti:
''Bu konuyla ilgili geçmişte açıklamalarım oldu. Dengeleri iyi kurulmak kaydıyla, mahsurları bertaraf edecek düzenlemeleri iyi yapılmak kaydıyla başkanlık sistemini teorik olarak tartışabiliriz.

Yeni anayasada bu konu gündeme gelir, geldi de zaten. Masaya gelir, tartışılır, bunda engel yok. Neyi tartışıyorsak bilerek tartışalım. Slogan yarışında bu tartışmalar yapılırsa bize faydası yok. Başkanlık sistemi en ideali..., hayır, getirisi var, götürüsü var. Buna karar veren ülkeler veya komisyonlar hesabını kitabını iyi yapacak dengesini iyi kuracak.''