Ne sağlıktan vazgeçerim ne lezzetten...
Günümüz hız çağı. Her an her yere koşturuyoruz. Yemek yemek ise bir mesai gibi. Hızlıca yiyebileceğimiz yemekleri tercih ediyoruz zorunluluktan. Bunların bazıları da genellikle hiç sağlıklı olmuyor. Hele de Ramazan aylarında ve bu sıcaklarda yeme hızına bir dur demek şart. Hem sağlıklı hem de lezzetli yemek yemek, bilinçli olmak gerek. İşte size uzmanlarından öneriler...
Zuhal Aytolun/CumhuriyetNe lezzeten vazgeçerim ne de sağlıktan diyenlerdenseniz, tam da doğru noktada duruyorsunuz demektir. Yeni çağın büyük yalanı, aslında pek çok kez bize sesleniyor. “En lezzetli yemek, en sağlıksız olanıdır”. İster yeni çağın bu büyük yalanına kulak verin ve susun, isterseniz de lezzetle sağlığı bir araya getirin. Tabii ki tercih sizin. Ama “Bana ne yediğini söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim” diyen Anthelme Brillat-Savarin'i de duymazdan gelmeyin. Şimdilerde Ramazan ayındayız. Uzun oruç saatleri, sıcak günler... Hepsinin ardından gelen ve özenle hazırlanmış iftar ve sahur sofralarının cazibesi de cabası. Ramazan’da hem sağlıklı beslenmek, hem doğru besinleri almak, hem de lezzetten vazgeçmemek mümkün. Neticede genellikle bu ay içinde 1-2 kilo alınır. Ramazan ayını kilo almadan bitirme isteği ile bilinçsizce yapılan beslenme planları yapanlar için de sağlık problemleri beliriverir. Oysa ki, doğru beslenerek, lezzetli yemekler yiyerek bu dönemi hem kilo almadan hem de sıkıntı yaşamadan geçirmek mümkün. Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman diyetisyen Şefika Aydın Selçuk anlatıyor...
Kol bacak ve karın yağları artabilir
Ramazan ayında uyku ve beslenme düzenindeki değişikliklerden dolayı metabolizmanın çalışması hızı da değişir. Özellikle uzun süren açlıkla beraber yavaşlaması söz konusu olur. Hareketsiz yaşam, gün içinde daha az enerji harcanması ve iftarda alınan yüksek kaloriden dolayı yavaşlayan metabolizma ile kilo alımı kolaylaşır. Alınan günlük toplam enerjilerin yağdan gelen kısmı büyük oranda artmaktadır. Bu sebeple kol, bacak ve karın bölgesindeki yağ yüzdeleri artar, kas alanları azalır.
Az su içmek kabızlığa neden olur
Oruç tutarken yetersiz sıvı alımı genellikle kabızlık riskini artırır. Sancılı karın ağrıları ve şişkinlik yaşayan bireyler daha gergin bir gün geçirirler. Bu sebeple iftar saatinden sahur bitimine kadar en az 12- 14 bardak sıvı alınması şarttır.
Yağlı yemekler kolesterolü etkiler
Ramazan süresince yağlı ve ağır yemekleri tercih eden kişilerin kan kolesterol düzeylerinde istenmeyen artışlar yaşanabilir. LDL yani kötü huylu kolesteroldeki bu artışlar toplam kolesterolü yükseltebilirken; günlük egzersizlerdeki azalma HDL (iyi huylu kolesterol) seviyelerini düşürebilir.
Altın öğün sahura kalkmayan gün içinde bitkin düşer
Sağlıklı beslenmede sabah kahvaltısı nasıl ki altın değerinde bir öğünse, Ramazan ayında da sahur günün ilk öğünüdür. Gece yatmadan önce yemek veya gece kalkıp sadece su içip yatmak sakıncalıdır. Çünkü bu durum yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18-20 saate çıkarmakta; bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine neden olmaktadır. Açlık süresinin uzun olması ve gece öğünü tüketilmemesi sebebi ile günlük enerji ihtiyacı yeterli karbonhidrat alınmadığı için depolardan kullanılır. Bu durumda kas yıkımı olur, metabolizma yavaşlar. Bu şekilde oruç tutan kişiler gün içinde çabuk yorulur ve bitkin bir gün geçirirler.
Sahurda kahvaltı yapın
Kilo alımını engellemek, gün içinde acıkmamak ve günü daha rahat geçirebilmek amacı ile sahurda doğru tercihler yapılmalıdır. Doygunluk içeriği yüksek besinler, lifli gıdalar ve protein içeriği yüksek gıdalar tercih edilebilir. Sahurda yapılacak en güzel öğün kahvaltıdır. Kaliteli bir protein içeriğine sahip yumurtanın tok tutma özelliği vardır. Kolesterolü yüksek ya da sınırda olmayanlar yumurtayı haftada 2-3 kez tüketebilir. Yumurta, peynir, yağlı tohumlardan ceviz, ekmek, bol yeşillik ile çeşitlilik artırılabilir. Kahvaltılık gevrekler, müsli ve yulaf ezmesi de sütle beraber tüketilerek daha pratik ve doyurucu bir tercih olabilir. Ev yapımı peynirli gözleme veya börek de yanında bir bardak ayran ya da bir çay ile sahurda tüketilebilir. Burada önemli olan sıklığını ve miktarını doğru planlamak gerekir.