Ne adı var, ne de elektriği var

İzmir'in Aliağa İlçesi Yenişakran Mahallesi'nde, bu yıl eğitime başlayan 12 derslikli, toplam 400 ilk ve ortaokul öğrencisi bulunan okulun ne adı var, ne de elektriği.

DHA

Büyük bölümü cezaevi lojmanlarından gelen öğrencilerin eğitim gördüğü, 20 öğretmenin görev yaptığı okulun bu durumu, veli ve öğrencileri şaşkına çevirirken, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, "Seçim sonrası okulu yaptıran özel idare kapatılınca, projelerine imza atacak mühendis bulamadığımız için oturma ruhsatı alamadık. Ruhsat olmadığı içinde elektrik bağlanamadı. Sorunu, çözmek için ilgili yerlere başvurduk" dedi.

Cezaevinin Yenişakran'a yapılmasıyla birlikte yörenin nüfusu bir anda 5 bine yakın arttı. Lojmanlara ve Yenişkaran'a yerleşenlerin ilk ve orta dereceli okullarda okuyan 500 civarındaki çocukları için okul gereksinimi de birden büyük bir sorun olarak yöneticilerin karşısına çıktı.

Okul binası açığını kapatmak için geçen yıl Sayfiye Mahallesi'nde planlanan 12 derslikli okul fiziki olarak tamamlandı ve öğrenci kayıtlarına başlandı. Okula, 2014-2015 eğitim öğretim yılı için 250'si cezaevi lojmanlarından 400 civarında ilkokul ve ortaokul öğrencisi kaydoldu. Okul açıldı ancak ne zili çalıyor, ne de anons sistemi çalışıyor. Çünkü okulda elektrik yok. Okulun elektriği olmadığı gibi adı da yok.

"Çocuğunuz hangi okulda okuyor?" diye sorulan veliler ile "Hangi okula gidiyorsun?" diye sorulan öğrenciler, okulun adı olmadığı için hep aynı cevabı verip, "Oradaki okulda" diyor.

VELİLER İSYANDA, ÖĞRETMENLER SESSİZ

Adı bile konmamış okulda; ortaokul öğrencileri sabahçı, ilkokul öğrencileri ise öğlenci olarak eğitim görmeye başladı. Görevliler, okula sabahları el feneri ile girip, çıkarken, yöneticiler elektrik olmadığı için bilgisayarları çalıştıramıyor, fotokopi çekemiyorlar. Veliler, "Çocuklarımız sabah saat 07.00'de derse başlıyorlar. Şimdilik günışığı ile idare ediyorlar. Ama gün geçtikçe günler kısalıyor, birkaç gün sonra karanlık olmaya başlayacak. Bunun yanı sıra dersler başladı. Akıllı tahta ve tablet ile ders yapıldığı bir çağda, çocuklarımız elektrik olmadığı için bilgisayar ile ilgili hiçbir ders yapamıyorlar. 21. yüzyıl Türkiye'sine hiç yakışmıyor" diyerek, tepkilerini dile getirdi.

"ÖZEL İDARE KAPANDI, BÖYLE OLDU" İDDİASI

Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkileri ise binanın her türlü projesinin, kapanan İl Özel İdaresi Müdürlüğü mühendisleri tarafından çizillip, kontrol ve denetlemelerinin de yine aynı birim tarafından yapıldığını belirtip, "30 Mart tarihinde yapılan yerel seçimlerle birlikte kapanan özel idare personelleri belediyelere geçti. Yenişakran'da olduğu gibi yapılan inşaatların proje sorumlusunun kim olduğu belirsizliğe düştü. Gelinen noktada projelerine imza atacak mühendis bulamadığımız için belediyeye yapı kullanma izin belgesi (oturma ruhsatı) için başvuramıyoruz. Ruhsat olmadığı içinde elektrik bağlanamadı. Sorunu, çözmek için ilgili yerlere başvurduk. Yaşanan durumdan bizde üzüntü duyuyoruz. Okula, elektrik bağlanması için her türlü yazışmayı yaptık. Önümüzdeki hafta içerisinde elektrik bağlanacağını umuyoruz" diye konuştu.

İnşaat sırasında bağlanan suyu kullanan okulun isminin ise Valilik'teki bir komisyon tarafından belirleneceği belirtildi.