Naziler el koymuştu

Almanya’da Naziler tarafından yağmalandığı sanılan bin 500 eser ele geçirildi. Matisse ve Picasso gibi devlerin işlerinin de bulunduğu koleksiyonun, sanat dünyasının en büyük keşiflerinden biri olduğu sanılıyor

cumhuriyet.com.tr

Alman polisi, Münih’teki bir evde yaklaşık bin 500 başyapıt niteliğinde modernist tablo buldu. Naziler tarafından yağmalandığı düşünülen tabloların değeri takribi 1 milyar avro olarak tahmin ediliyor. Chagall, Klee, Matisse ve Picasso’nun da işlerinin yer aldığı koleksiyonun, II. Dünya Savaşı sonrasının en önemli sanat keşfi olduğu sanılıyor.

TESADÜF ESERİ

Almanya’nın en çok okunan yayınlarından Focus’un haberine göre, 1930 ve 1940’larda sanat eserlerini toplanan bir sanat tüccarının oğlunun dairesinde Bavyera gümrük yetkilileri tarafından bin 500 sanat eseri bulundu. Nazilerin iktidarı sırasında sanat tarihçisi ve koleksiyoncu Hildebrandt Gurlitt tarafından satın alınan eserlerin daha önce Dresden bombalaması sırasında tahrip olduğuna inanılıyordu.

2011’de bulunan koleksiyonda, Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall, Emil Nolde, Franz Marc, Max Beckmann, Oskar Kokoschka, Erst Ludwig Kirchner, Max Liebermann ve Paul Klee gibi ressamların tabloları da bulunuyor. Sözkonusu eserlerin nasyonal sosyalizm döneminde “yozlaşmış” olarak değerlendirildiği veya Yahudi koleksiyonculardan çalındığı tahmin ediliyor. Gurlitt’in tabloları, 1930 ve 1940’lı yıllarda satın aldığı, oğlu Cornelius Gurlitt’in de bu eserleri yarım yüzyıldan beri evinde sakladığı tahmin ediliyor.

Focus’a göre, Conrelius Gurlitt 2010’da İsviçre’den Münih’e trenle seyahat ederken tesadüfen kontrol sırasına yakalandı ve yapılan soruşturma sonrasında 2011’de Gurlitt’in evi arandı. Augsburg Savcılığı tarafından Gurlitt hakkında vergi kaçakçılığı şüphesiyle soruşturma yapılırken, Gurlitt’in eserlerden bazılarını sattığı ve yaşamını da tabloların satışından elde edilen gelirle kazandığı sanılıyor.

BU DAHA BAŞLANGIÇ

Koleksiyondaki eserler, 2011’den bu yana Münih yakınlarında Bavyera Gümrük Dairesi’nin güvenlik bölümünde bulunuyor. Berlinli sanat tarihçisi Meike Hoffmann ise eserlerin piyasa değerini tespit ediyor. Alman yetkililerin, 2011’den beri koleksiyonu gizli tutmasının nedeninin hak talebinde bulunacak eser sahipleri ile diplomatik zorluklar olduğu tahmin ediliyor. US Holocaust Memorial Museum 16 bini aşkın modern sanat eserine Naziler tarafından el konulduğunu tahmin ediyor.

PICASSO DA YOZLAŞMIŞ

Alman polisi tarafından ele geçirilen bin 500 eserlik koleksiyonda Pablo Picasso’nun da işleri yer alıyor. Tabloların Naziler tarafından yağmalandığı sanılıyor. Hitler, sadece klasik üsluptaki sanat eserlerini beğenir, Picasso gibi “modernleri” ise “yozlaşmış” bulurdu.