Nazik Kösegil: Kısa cevaplı sorular şaşkınlık yarattı

Üniversiteli olma hayali kuran 1 milyon 72 bin 396 adayın başvurduğu Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)'nin Sosyal Bilimler (LYS-4 ) ve Matematik (LYS-1) 10-11 Haziran’da tamamlandı.

DHA

Üniversiteli olma hayali kuran 1 milyon 72 bin 396 adayın başvurduğu Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)'nin Sosyal Bilimler (LYS-4 ) ve Matematik (LYS-1) 10-11 Haziran’da tamamlandı. Zorla maraton 17-18 Haziran’da gerçekleşecek Fen bilimleri )LYS-2 ), Yabancı dil (LYS-5) ve Edebiyat-Coğrafya( LYS-3) ile devam edecek. Sınavın ilk etabını değerlendiren Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Nazik Kösegil, bu yıl ilk kez uygulamaya koyulan kısa cevaplı soruların öğrencilerde şaşkınlık yarattığını, matematik sorularının ise belirleyici bir rol oynayacağını dile getirdi.

Bu yıl ilk kez sorulan kısa cevaplı soruları ile ilgili olarak, "Bilgi ve ayrıntı isteyen bu sorular öğrencileri zorladı. Sosyal bilimler sorularında bu sıkıntı daha fazla yaşanırken matematik sorularında aynı derecede zorluk yaşanmadı. Çünkü bu sorularda sadece işlem ve sonucunun kodlanması söz konusuydu. Bakıldığında soruların sayısı az, etki etmez gibi görünüyor ama sınava giren öğrenci sayısının fazlalığı ve kontenjanların az olması göz önüne alındığında öğrencilerin tercihleri için çok önemli" diyen Kösegil, bu soruların sonuçlar geldiğinde çok önemli olduğunu söyledi. Kısa cevaplı soruların bu sene az olduğunu ama seneye daha fazla geleceğini belirten Kösegil, "Bu durum öğrencilerin sınav hazırlığında daha fazla ayrıntı bilgiyi öğrenmesi gerektiği sonucunu ortaya çıkardı" dedi.

"MATEMATİK SORULARI BELİRLEYİCİ OLACAK"

Matematik dersinin genel itibariyle zorlanılan bir ders olduğunu ifade eden Kösegil şu değerlendirmeyi yaptı:

"Matematik'te 9 ve 10'uncu sınıfları kapsayan temel konular kolay ancak 11 ve 12'nci sınıftaki LYS konuları dediğimiz dersler biraz daha zor geliyor. Bu sene matematik ve geometri soruları ilk kez aynı testteydi. Sınavın ardından uzay geometrisi ile ilgili iki sorunun 'müfredat dışı' olmasıyla ilgili şikayetler geldi. Bu nedenle iki sorunun iptali isteniyor. Soruların iptal olup olmayacağını süreci izleyip göreceğiz. Eğer sorular iptal olursa geçtiğimiz yıldan farklı olarak bu yıl iptal edilen sorular doğru değil nötr sayılacak. Zorluk derecesi bakımından baktığımızda TM ve MF puan türünde tercih yapacak öğrenciler için matematik eleyici olacak. Tabi sınavlar daha bitmedi. Bu hafta gerçekleşecek sınavları da beklemek lazım. Sosyal Bilimler sorularına baktığımızda ise felsefe soruları özellikle mantık geçmiş yıllara göre öğrencileri daha çok zorladı. Tarih ve coğrafya soruları ise geçen seneyle benzerlik gösteriyordu. Sosyal Bilimler testi ayırıcı olur mu dersek bunun için önümüzdeki hafta yapılacak edebiyat-coğrafya sınavını bekleyeceğiz. Ama tahmin edilen o ki sosyal bilimler testi TS puan türünden tercih yapılacak olanlar için eleyici olan test olacak."         

"KISA TEKRARLAR HAYAT KURTARABİLİR"

Bu hafta devam edecek sınavlarda ter dökmeye devam edecek öğrencilere tavsiyelerde bulunan Kösegil, "Bilgilerin gözden geçirilmesi, ayrıntıların dikkate alınması ve bazı konularda ezber yapılması önemli. Edebiyat ve coğrafyada eksik olan konulara göz atmak, kısa tekrarlar yapmak mutlaka artı sağlayacaktır. Özellikle şair adları, dönem adları, harita bilgileri gibi ezberlenebilecek konulara ağırlık verebilirler. Fen Bilimleri için ise deneme sınavı çözmeleri çok önemli. Denemede yanlış yaptıkları soruları kontrol etsinler ama yeni konu öğrenmeye çalışmasınlar.  Çünkü sayısal derslerde yeni konu öğrenmeye çalışmak zamanlama anlamında sıkıntı yaratacaktır" diye konuştu.

Öğrencilerin '09.45 mağduru' olmamaları için daha sorumlu davranmaları gerektiğini ve bu kuralın kendileri için faydalı olacağını sözlerine ekleyen Kösegil, "Aslında sınav öncesindeki son 15 dakika çok önemli. Öğrenci bu sürede heyecanını dengeleyip, duruma alışır. Kuraldan önce öğrencilerin bir kısmı sınava adapte olmuşken diğer kısım yeni yeni sınıfa girmeye başlıyordu. Bu da dikkat dağılmasına neden olabiliyordu. O nedenle bu kuralın sorunların önüne geçebileceğini düşünüyorum" dedi.