NATO'dan Rusya'ya gözdağı
Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü'nün (NATO), 5 bin askerden oluşacak "öncü güç" kurulmasını onaylaması, Rusya'nın Ukrayna politikasına karşı gözdağı olarak değerlendirildi.
AABaltık ülkeleri (Letonya, Litvanya, Estonya), Bulgaristan, Polonya ve Romanya'da ulusal ordularla NATO güçleri arasında bağlantı noktası olacak komuta kontrol merkezlerinin kurulması kararının da söz konusu ülkelerin kendilerini Rusya karşısında daha güvenli hissetmelerini sağlayacağı kaydediliyor.
NATO'nun kararını değerlendiren Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Rusya ile Batı arasındaki gergin ilişkilere dikkati çekerek, "Bu karar, Rusya'ya yönelik bir gözdağı anlamını taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Dedeoğlu, özellikle Polonya gibi ülkelerde asker sayının artırılabileceğini kaydederek, bölge ülkelerinin Rusya'nın Ukrayna politikasının ardından tedirgin olmaya başladığını belirtti.
'Güçlü güvence istiyorlar'
Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlter Turan de Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı "Kırım Özerk Cumhuriyeti"ni ilhak etmesiyle bozulan Batı-Rusya ilişkilerine dikkati çekerek, "Baltık ülkeleri, Bulgaristan, Romanya ve Polonya, Rusya'nın kendilerine müdahalede bulunacağından endişe ediyor. Bu nedenle de NATO'dan daha güçlü güvenceler istiyorlar" dedi.
Söz konusu ülkelerin NATO üyesi olmalarına rağmen, bunun tek başına yeterli olmadığına işaret eden Turan, bu kararın alınmasında özellikle Rusya'nın Ukrayna politikasının etkili olduğunu belirtti. Turan, NATO'nun "öncü güç" ve bölgede komuta kontrol merkezi kurulmasını onay vererek söz konusu ülkelerin endişelerini gidermeyi amaçladığını dile getirdi.
'Öncü güç' kararı
Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, İspanya ve İngiltere, NATO'nun 2016 başında aktif hale getirmeyi planladığı "öncü güc"ün yönetimini dönüşümlü olarak üstlenerek çerçeve ülke rolünü oynayacak.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün düzenlediği basın toplantısında, savunma bakanlarının Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya ve Bulgaristan'da çok uluslu komuta kontrol merkezleri kurulması kararını onayladıklarını söyledi.
Stoltenberg, tatbikat düzenleyecek komuta merkezlerinin kriz anlarında ulusal ordular ve sevk edilecek NATO güçlerinin birlikte görev yapabilmelerini güvence altına alacağını belirtti.
Asker sayısının 13 binden 30 bine çıkarılması kararlaştırılan mukavemet gücünün Rusya'nın saldırgan eylemleriyle ittifakın güneyindeki örgütlerin oluşturduğu tehditlere cevap niteliğinde olacağını vurgulayan Stoltenberg, "5 kara taburu ve yaklaşık 5 bin askerden oluşturulacak öncü gücün hava ve deniz unsurlarının yanı sıra, özel kuvvetlerce destekleneceği, bu gücün öncü unsurlarının 48 saat içinde kriz bölgesinde hazır olacağı ve diğer unsurlarının 1 haftada konuşlandırılabileceği" ifadelerini kullandı.
NATO, bu kararların yanı sıra birlik dışı ülkelerle ilişkilerini de devam ettiriyor. Bu noktada Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te ortak eğitim merkezi açılması kararı, dünkü NATO Savunma Bakanları toplantısında onaylandı.