NASA'dan şaşırtıcı açıklama!

2036-37 veya 2069'da 260 metrelik "Apophis: Yok Edici" meteorunun Dünya'ya çarpma olasılığını saptamış olan NASA, şaşırtıcı bir açıklama yaptı. NASA, gerekli ödeneğin verilmemesi üzerine Dünya'yı, gelecek 70 yıl içinde tehdit edebilecek büyük gök taşlarını saptayamayacağını duyurdu.

cumhuriyet.com.tr

ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, devlet ödeneğinden yoksun kaldığı için Dünya'yı gelecek 70 yıl içinde tehdit edebilecek büyük gök taşlarının tümünü saptama imkanından yoksun bulunuyor.
 

800 milyon dolara ihtiyaç var

NASA'nın Yakın Gökcisimleri Dairesi Başkanı Lindley Johnson ile George Washington Üniversitesi Uzay Siyaseti kürsüsü öğretim üyesi Prof. Dr. John Logsdon'un verdiği bilgiye göre, Dünya'yı mahvedebilecek gökcisimlerini saptamak için en az 800 milyon dolara ihtiyaç duyuluyor.

Ancak NASA, Temsilciler Meclisi ve Senato'nun 4 yıldır tahsis etmediği ödenekten sadece 300 milyon dolar vermesi halinde bile, teleskop imkanlarıyla çapı 300 metreden büyük gök taşlarının yerini rahatlıkla saptayabilecek.

Apophis ya da "yok edici"yi beklerken

Ulusal Bilim Akademisi'ne göre, astronomide çapı 1 km'yi bulan gök taşlarına genelde asteroid (yıldızcık) adı veriliyor ki bunların Yere çarpma olasılığı milyonda 1 şu anda.

Prof. Logsdon, Dünya'ya çarpma olasılığı bulunan 5 gök taşı saptamış olan NASA'ya paranın hiç ödenmeyecekmiş gibi göründüğünü söylüyor.

Şu anda bilinen 2048'de 130 metrelik meteorun Dünya'ya çarpma ihtimali 3 bin'de 1. Ki bu da astronomide oldukça yüksek bir risk demek. Yer'e çarpan gök taşına "meteorit" deniyor.

2029 ya da 2036-37 veya 2069'da 260 metrelik "Apophis: Yok Edici" meteorunun Dünya'ya çarpma olasılığı 43 bin'de 1 olarak hesaplanmış ki 20 milyon tonluk bu gök taşı çok tehlikeli sayılıyor.

NASA'nın acilen ihtiyaç duyduğu en az 300, normalde 800 milyon dolarlık gök taşı fonu, Yerde sadece 2020'ye kadar "garanti" sağlayabilecek.

Dünyayı bekleyen büyük tehlike

NASA’nın "dünyayı bekleyen en büyük tehlike" dediği 20 milyon tonluk 300 metre çapındaki göktaşı Apophis 2029’da dünyanın 32 bin kilometre yakınından geçecek.

2036-2037'de yeniden dünyaya yaklaşacak olan göktaşı dünyaya çarparsa büyük bir felaket yaşanacak. En tehlikeli tarih 13 Nisan 2036.

Uzmanlar bu çarpışma gerçekleşirse İngiltere büyüklüğünde bir ülkenin yok olabileceğini belirtiyor.
 

"Tunguska olayı"ndan beter olur

ABD Temsilciler Meclisi kabul ettiği  yasa ile NASA’ya Apophis’in dünyaya çarpma olasılığını hesaplaması, gerekirse müdahalede bulunması yetkisi verdi. Bu yasa uyarınca NASA gerekli gördüğü takdirde "Armageddon" filmindeki gibi bir operasyonla göktaşını yok edebilecek. Ancak şimdi de ödenek sıkıntısının yaşanması NASA'yı alarm durumuna geçirdi. Dünyaya çarpan bir göktaşları 65 milyon yıl önce dinazorları yok etmişti.

30 Hazirn 1908'de "Tunguska Olayı" olarak geçen ve Sibirya'da dev bir krater oluşmasına yol açan şeyin de bir göktaşı olduğu belirtiliyor. Apophis dünyaya çarparsa oluşan toz bulutları bir yıl boyunca güneş ışınlarını engelleyecek.