Narenciye üreticisi sezondan umutlu değil

Rusya'daki ilk toptan satış fiyatlarının, Türkiye'nin limon üretiminin yüzde 70'inin yapıldığı Mersin yöresindeki narenciye üreticisini hayal kırıklığına uğrattığı bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Mersin İli Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) ve Türkiye Turunçgil Üreticileri Merkez Birliği Platformu Başkanı Cemalettin Kurt, Türkiye'deki 1 milyon ton civarında olan limon üretiminin 750 bin tona yakın bölümünün Mersin yöresinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Yöredeki limonun yüzde 80'ine varan bölümünün de Erdemli ilçesinde üretildiğini ifade eden Kurt, enterdonat ve mayer türü ürünün hasadına 13 Eylül itibariyle başladığını hatırlattı.
Kurt, enterdonat türü limonun ihraç edildiğini ve ihracat tarihinin ise 17 Eylül tarihinden başladığını belirterek, ''Enterdonat ve mayer cinsi limonun kilosu, 80 ve 85 kuruştan dalında alıcı buldu'' dedi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da katıldıkları ve bu yıl 19'ncusu düzenlenen Moskova Dünya Gıda Fuarı'ndaki narenciye sezonunun açılış fiyatının, kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını anlatan Kurt, şöyle konuştu:
''Yurtdışında fiyatlar sezon başı olmasına rağmen düşük seviyeden açıldı. Özellikle Rusya ve Ukrayna'da haldeki limon toptan satış fiyatının ton başına 850 avro civarında olması, Türk narenciye üretici ve ihracatçısının zor günler yaşayacağını gösterdi. İhracatçı dalında kilogramı 75 kuruşun üzerinde limon aldı. Bu rakam sezon sonuna kadar 55-60 kuruşa kadar düşer. Bu durumda hem üretici hem ihracatçı sıkıntı yaşar. Böylesine kötü bir sonun yaşanmaması için limon ve mandalinada ihracatçıya verilmesi gereken desteğin bir an önce açıklanması ve bunun da en az yüzde 50'sinin nakit verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Üreticilerin de spekülasyonlara istinaden yüksek fiyat beklentisi içine girmemeleri ve sezonun sağlıklı kapanması için ihracatçıya yardımcı olması gerekir. İhracatçıları da iyi bir sezon yaşanması için centilmence hareket edip bir birinin müşterisini kapma yarışına girmemesi, aynı zamanda üreticiye düşük fiyat vermemesini rica ediyoruz. Bunun aksine davranışlardan sektör büyük zarar görüyor.''


İhracat

Kurt, bu yıl 1 milyon 100 bin ton narenciye ihracatının gerçekleşmenin hedeflendiğini, bunun yaklaşık 600 bin tonunu da limonun oluşturacağını ifade etti.

Limon ihracat izninin 17 Eylül olmasına karşın, Rusya'ya yaptıkları fuar gezisinde 15 Eylül'de Moskova halinde, Türkiye'de üretilen limonun piyasaya sürülmek üzere iken tespit ettiklerini öne süren Kurt, ''Bu konu kayıt altına alındı. Muğla merkezli bir firmanın ihracat yaptığı belirlendi. Birlik olarak bu konunun takipçisi olacağız'' diye konuştu.