Nar taneleri projesi birinci yılında
Boyner Holding Grup şirketleri, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), Türkiye Personel Yönetimi Derneği (PERYÖN) ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle hayata geçirilen ''Nar Taneleri: Güçlü Genç Kadınlar, Mutlu Yarınlar'' projesinin birinci yılı tamamlandı.
cumhuriyet.com.trYetiştirme yurdundaki genç kadınların güçlenmeleri ve istihdama katılımlarını kolaylaştırmayı amaçlayan "Nar taneleri" projeye geçen yıl katılan 39 kadından 27'si bir işe yerleşti.
2013 yılına kadar devam edecek projenin ikinci yılında ise 24 ilden 40 genç kadına eğitim ve mentorluk desteği verilecek.
İlk yılını tamamlayan Nar Taneleri projesine ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner, bu projeyi yaklaşık bir yıl önce, ekonomik ve sosyal açıdan dışlanmış kesimlere uzun soluklu bir proje ile destek olmak amacıyla geliştirdiklerini belirtti.
İstihdam sorununun en çok gençleri ve kadınları etkilediğini söyleyen Boyner, AB üyeliği sürecinde köklü bazı reformların yapıldığını ancak uygulamada kadınların istihdamdaki yerinin azaldığını ve yüzde 23'lerle, AB'nin çok arkasında kaldığını kaydetti.
Boyner, bunu toplumsal bir sorun olarak tanımladıklarını belirterek, ''Sorunun çözümü için bütünlüklü bir yaklaşım ile Nar Taneleri projesinde bir model geliştirmeyi hedefledik. Bu çalışmanın Türkiye'nin en temel sorunlarından olan, kadınların ve gençlerin istihdama katılımı ve sosyal dışlanması konusunda bir çözüm örneği olmasını umuyoruz'' dedi.
''Mesleki eğitimleri piyasa ihtiyaçlarını cevaplamıyor''
Boyner Büyük Mağazacılık Genel Müdürü Aslı Karadeniz ise, Nar Taneleri projesinin, SHÇEK yurtlarından yetişmiş 18-24 yaş arası genç kadınların iş arama becerilerini geliştirmeyi, istihdama katılmalarını ve yurttan sonraki yaşamlarına güçlü bireyler olarak devam etmelerini hedeflediğini bildirdi.
Proje kapsamında 2009 yılında Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, İstanbul, Konya ve Kayseri olmak üzere 7 ilde çalıştıklarını söyleyen Karadeniz, bu illerde hedef kitleye uygun 157 genç kadına proje davet mektubu gönderdiklerini, eğitim çalışmalarına ise toplam 39 genç kadının katıldığını anlattı.
Karadeniz, projeye katılanların yüzde 54'ünün meslek lisesi mezunu olduğuna ve mesleki eğitim alanlarını ağırlıklı olarak kadın yoğun iş alanlarının oluşturduğuna dikkati çekerek, ''Mesleki eğitimleri işgücü piyasalarının ihtiyacına yanıt vermemektedir, işbaşında eğitim eksikliği bulunmaktadır. Genç kadınların ise işgücü piyasalarına ilişkin bilgi eksikliği vardır'' dedi.
Eğitimlerin ardından katılımcıların mentorları ile buluştuğunu söyleyen Karadeniz, projenin ilk yılındaki katılımcıların Temmuz 2010'a kadar mentor desteği almaya devam edeceğini kaydetti.