Naile Akıncı yaşamını yitirdi

Yaşayan en önemli ressamlardan olan Naile Akıncı, tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Akıncı 91 yaşındaydı.

cumhuriyet.com.tr

Cumhuriyet tarihinin ilk kadın ressamlarından Naile Akıncı, ağırlaşan sağlık sorunlarına rağmen çalışmalarını sürdürüyordu. Geçtiğimiz Kasım ayına kadar çalışmalarını sürdüren sanatçının 75. sanat yılı geçen sene kutlanmış, ‘Kibele Sanat Galerisi’nde retrospektif bir sergisi açılmıştı. Akıncı, parkinsonla mücadele ediyordu.

Akıncı'nın cenazesi Cuma günü Zincirlikuyu camisinde kılınacak öğle namazına müteakip Zincirlikuyu mezarlığında defnedilecek.

Naile Akıncı

Güzel Sanatlar Akademisi’nin 1938 yılında açtığı giriş sınavını kazanarak Resim Bölümü Orta Kısmı’na kaydolan Naile Akıncı, Galeri’de Nurullah Berk ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrenciliği yanında Şefik Bursalı yönetimindeki Cour de Soir çalışmalarını sürdürdü. Léopold Lévy ve Zeki Kocamemi atölyelerinde çalışarak, 1943’de Akademi’nin Resim Bölümü Orta Kısmı’ndan mezun oldu. Bir dönem rahatsızlığı nedeniyle öğrenimine altı yıl kadar ara veren Akıncı, 1949’da yeniden Akademi’ye dönerek 1952’de Yüksek Resim Bölümü “Zeki Kocamemi Atölyesi”nden mezun oldu.

İlk kişisel sergisini 1964 yılında İstanbul’da açan ve 1997 yılında Japonya-Niigata eyaleti,  Kashiwazaki Türk Kültür Kasabası Müzesi’nde düzenlenen retrospektif sergisi ile büyük yankı uyandıran sanatçı, başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Atina ve Japonya-Niigata’da bugüne kadar toplam 48 kişisel sergi gerçekleştirdi.

Naile Akıncı, 1988 yılında T.C. Kültür Bakanlığı tarafından “50. Sanat Yılı ve Türk Sanatı’na Katkıları” nedeni ile Devlet Onur Ödülü ile ödüllendirilmiş, 2003’de M.S.G.S.Ü. Rektörlüğü tarafından, Akademi’nin 120. Kuruluş Yıldönümü etkinliklerinde “Yaşayan En Kıdemli Akademililer” arasında yapılan bir seçimle Ferruh Başağa ile müştereken Onur Ödülü’ne değer görülmüş, 2003 yılında ARTİST-TÜYAP 13. İstanbul Sanat Fuarı’nda Onur Sanatçısı seçilmiş ve 2005 yılında Evin Sanat Galerisi’nde açılan 41. Kişisel Resim Sergisi nedeniyle Sedat Simavi Ödülü’nü kazanmıştır.

Çalışmalarını İstanbul’da sürdüren Naile Akıncı’nın yapıtları Japonya’da Kashiwazaki Türk Kültür Kasabası Müzesi’nde, M.S.G.S.Ü. İstanbul Devlet Resim Heykel Müzesi’nde, Ankara, İzmir ve Şanlıurfa Devlet Resim Heykel Müzelerinde, İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde, Hacettepe Üniversitesi Müzesi’nde, Bolu ve Çorum Devlet Güzel Sanatlar Galerileri’nde, İzmir Selçuk Yaşar Müzesi koleksiyonlarında yer almaktadır.

Parkinson hastalığına rağmen resimden kopmayan sanatçı, titiz, sabırlı büyük bir resim ustası olduğu kadar son derece zarif, mütevazi, bir hanımefendi olarak Cumhuriyet kuşağı resminin çok önemli bir örneğidir.