"Nabucco ortakları sevkiyat sözleşmesini yapma aşamasına geldi"

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesi, Nabucco boru hattı projesine yönelik sevkiyat sözleşmesinin imzalanma aşamasına gelindiğini duyururken, "RWE'nin de dâhil olduğu altı hissedarı, üç sevkiyatçı ülkeyle pazarlık ediyor. Yakında sözleşmelerin imzalanacağına dair iyimserliğin bir nedeni de Türkiye ile Azerbaycan arasında yapılan anlaşma" diye yazdı.

cumhuriyet.com.tr

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu, Nabucco boru hattı ortaklarının, sevkiyat sözleşmesine imzalama aşamasına geldikleri bildirildi. Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesi, projenin altı hissedarının, üç sevkiyatçı ülkeyle pazarlık yaptığını belirterek, "Yakında sözleşmelerin imzalanacağına dair iyimserliğin bir nedeni de Türkiye ile Azerbaycan arasında yapılan anlaşma" dedi.

FAZ, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu, Nabucco boru hattı projesi ortaklarının sevkiyat sözleşmesini yapma aşamasına geldiğini duyururken şunları yazdı:

"Planlanan 3300 kilometre uzunluğundaki gaz boru hattının RWE'nin de dâhil olduğu altı hissedarı, üç sevkiyatçı ülkeyle pazarlık ediyor. Yakında sözleşmelerin imzalanacağına dair iyimserliğin bir nedeni de Türkiye ile Azerbaycan arasında yapılan anlaşma. Bu anlaşma, Şahdeniz'deki büyük yatakların teşvikini mümkün kılacak."

AB Haber tarafından yansıtılan haberde Nabucco gaz boru hattının ortaklarının, gelecek ay sevkiyat sözleşmelerinin imzalanabileceğini düşündükleri belirtilirken , "RWE Yönetim Kurulu Başkanı Jürgen Grossmann, Azerbaycan, Türkmenistan ve Kuzey Irak'ta pazarlıkları sürdürüldüğünü açıkladı. 2014 yılından itibaren, 3300 kilometre uzunluğundaki boru hattından Orta Asya gazının Türkiye'den geçerek Güneydoğu Avrupa ve Avusturya'dan Batı Avrupa'ya ulaştırılması öngörülüyor" diye yazdı.

AB için bu projenin, yeni gaz sevkiyatçılarıyla bağlantı kurulmasını sağladığı, dolayısıyla Rus doğal gazına rekabet oluşturduğu için AB içindeki en önemli ağlardan biri olduğu belirtilen haberde bu nedenle 8 milyar euroya mal olacağı tahmin edilen Nabucco boru hattının Brüksel'den mali destek alma şansı yüksek gözüktüğü de kaydedildi. Haberde şöyle devam edildi:

"Altı ortak henüz herhangi bir sevkiyat sözleşmesi imzalamadı. Ağustos başında medyada, Nabucco ortaklarının projeden vazgeçebileceğine dair spekülasyonlar yapılmıştı. RWE ile Gazprom arasında, Rus gaz şirketi tarafından planlanan Güney Akım Boru Hattı Projesi'ne ortaklık konusunda bir görüşme gerçekleşmişti. Ancak RWE, Nabucco'ya bağlı kalmayı sürdürüyor ve bu boru hattının güney koridorundaki en uygun çözüm olduğunu düşünüyor.

Transit ülkeler Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan'daki enerji şirketlerinden oluşan Nabucco ortaklarının iyimser olmasının bir nedeni de Azerbaycan ile Türkiye arasında kapsamlı bir anlaşmanın imzalanmış olması."

 

Şahdeniz Anlaşmasının önemi

Alman gazetesi, Türkiye'nin, yıllardan beri Şahdeniz'den gelen gazı 1000 metreküp başına 120 dolar karşılığında aldığı, Türk medyasında yer alan haberlere göre iki devletin, bu yaz 240 dolar üzerinde anlaştığını belirtirken de "Türkiye yeni yapılan anlaşmalar göre yılda 6 milyar metreküpe kadar doğal gaz alabilecek. Nabucco için ilk yıllarda 10'ar milyar metreküp gaz kalacak. RWE Supply Trading'den Stefan Judisch, Azerbaycan'dan şimdi fiyat ve miktar konusunda somut görüşmeler için davet aldıklarını söyledi" diye yazdı.

Azerbaycan'ın doğal gazının Nabucco inşaatının anahtarını oluşturduğu vurgulandığı haberde şöyle denildi:

"Gerçi Türkmenistan'ın rezervleri daha büyük, ancak bu ülke sadece Batı'ya gaz ihraç etmiyor. Rusya 2008 yılında Türkmenistan ile yılda 50 milyar metreküp gaz ihraç edilmesi yönünde anlaşma yapmıştı. Ancak özerk bölge Kürdistan'dan da haftalardır olumlu sinyaller geliyor. Ham maddelerden sorumlu Bakan haziran ayında Londra'da yapılan bir konferansta, Nabucco için yılda 14 milyar metreküp gaz göndermeyi vaat etmişti.

Judisch, merkezdeki hükümetin gaz sevkiyatından Kuzey Irak'tan çok daha avantajlı çıkacak olması nedeniyle Irak'ın bu projeyi durdurma riskinin az olduğunu tahmin ediyor."