Müzikologlar ile müzisyenlerin buluşması
Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası, yarın , 'Bugün, Toplum ve Müzik Tartışmalar Zinciri'nin onuncu halkası olan, "Ulusal Müzik ve Müzikoloji Çalıştayı"na evsahipliği yapacak.
cumhuriyet.com.trÜlkenin çeşitli yerlerinden gelecek olan, genç ve üretkenliği ile tanınan 100’ü aşkın müzisyen ve müzikologun günboyu yapacağı tartışmalarda; günümüz koşullarında Türkiye’deki müziğin sorunları, ihtiyaçları, bunların giderilmesine dair atılabilecek adımlar değerlendirilecek. Etkinlikte ayrıca 17.00’da Alin Aylin Yağcıoğlu (soprano), Gürkan Kırankaya (klarnet) ve Mert Yeşilmenderes (piyano) “Schubert Dinletisi” gerçekleştirirken, ünlü keman sanatçısı Cihat Aşkın, piyanist Mehru Ensari ile birlikte saat 19.00’dan itibaren en beğenilen yorumlarının yer alacağı “Minyatürler” başlıklı konseri gerçekleştirecek. Tüm etkinlikler ücretsiz olarak izlenebilecek.
Müzikolog Ersin Antep’in liderliğindeki Müzikoloji Platformu’nun 2008 yılından bu yana gerçekleştirdiği Bugün, Toplum ve Müzik başlıklı tartışmalar, Kadıköy Belediyesi’nin katkısı ile Caddebostan Kültür Merkezi’nde sürdürüldü. “Bürokrasi ve Müzik”, “İletişim ve Müzik”, “Basında Müzik-Müzikte Basın”, “İyi Müzik”, “Medyanın Kültürel Tüketimi ve Müzik” ve “Müzik Eleştirici ve Müzik Eleştirisi” gibi konu başlıklarıyla gerçekleşen tartışmalara; ülkemizin önde gelen akademisyenleri, kültür-sanat insanları ve sosyal bilimcileri katıldı.
Müzikoloji Platformu tarafından düzenlenecek olan çalıştay, üç seans halinde gerçekleşecek. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden katılacak olan genç ve üretken müzik insanları, bilgi ve tecrübesiyle tanınan meslektaşları ile buluşacak. Bugünün müziğinin sorunları dünle kıyaslanarak, geleceğinin oluşturulmasına yönelik fikirler üretilecek. İlk oturumda katılımcılar şu gruplara göre ayrılacak:
1. Müzikologlar
2. Şefler (Orkestra, Koro Şefleri)
3. Besteciler
4. İcracılar (Çalgı, Ses ve Koro)
5. Türk Halk Müziği
6. Türk Musikisi
7. Müzik Eğitimcileri- Müzik Öğretmenleri
İkinci oturumda her gruptan birer-ikişer katılımcı, diğer grupların temsilcileri ile yeni müşterek gruplar oluşturacak. Müzik yazarı, hukukta müzikle ilgili konulara vakıf olan avukatlar, organizatörler, menejerler, kültür merkezi yöneticileri, radyo programcıları, tiyatrocular, sosyalbilimcilerin de katılacağı bu yeni oluşumda, sabahki grup toplantılarından çıkarılan sorunlar ve çözüm önerileri sırayla sunulacak ve diğer katılımcıların fikirleriyle şekillendirilecek. Grup kararıyla nihai sonuç ve öneriler ortaya konacak. Somutlaşmış bu bilgiler, oturum lideri ve raportörü vasıtasıyla üçüncü ve sonuç oturum divan kuruluna iletilecek. Sonuç oturumu olan üçüncü oturum, tüm katılımcıları bir salonda bir araya getirecek ve oluşan fikirlerin uygulanabilirliği, bizzat katılanların gerçekleştirebileceği çerçevede değerlendirilecek.
Çalıştayın; bugünün toplumunun müzikte ve müzikle bilinçlenmesine yönelik çaba doğrultusunda, katılımcıların öne sürebileceği projelerin nasıl uygulamaya geçebileceği, ne tür destek sağlanabileceği konumunda sağlam bir başlangıç noktası olması hedefleniyor. Müzik ve müzikoloji eğitimli genç ve üretken kesimin edilgen yapıdan sıyrılarak, proje üreten, gelişen, çoğalan bir yapıya kavuşturulması düsturunun benimsendiği etkinliğe, Konya, Edirne, Malatya, Kayseri, Bursa, Bolu, Ankara, Kocaeli, İzmir, Denizli ve Sivas gibi çeşitli yerlerden müzisyenler, akademisyenler ve müzikbilimciler, dinleyiciler katılıyor. Kadıköy Belediyesi’nin yanı sıra Doğuş Grubu’nun katkı sağladığı çalıştaya, basın alanında Cumhuriyet Gazetesi ve Andante Dergisi destek veriyor. (0 216 346 15 31 / www.muzikoloji.org)