Müzikle yaşayan adam

Cumhuriyet gazetesinin 58 yıllık müzik yazarı, Türk klasik ve popüler müziğinin duayen ismi, besteci Selmi Andak yaşamını yitirdi.

cumhuriyet.com.tr

Cumhuriyet gazetesinin 58 yıllık müzik yazarı, Türk klasik ve popüler müziğinin duayen ismi, besteci Selmi Andak (89) ağır ilerleyen parkinson hastalığı nedeniyle uzun süredir tedavi gördüğü Balat Musevi Hastanesi’nde dün öğlen saatlerinde hayata gözlerini yumdu. Zatürree nedeniyle durumu ağırlaşan Andak, bir haftadır yoğun bakım servisinde tedavi görüyordu. Selmi Andak’ın cenazesi yarın Teşvikiye Camisi’nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilecek.

800’ü aşkın beste, 50 yıldan fazla yazı hayatıyla müziğe ve yazarlığa adanmış yaşamında hastane yatağında bile kafasında notalarla uğraşan, beste yapan, müzikle yaşayan Selmi Andak, 1921de İzmirde doğdu. Galatasaray Lisesi, İstanbul Hukuk Fakültesi öğrenimi ile birlikte, İstanbul Belediye Konservatuvarında müzik eğitimini tamamladıktan sonra, Pariste Ecole Normali de Musiquede (Yüksek Müzik Okulu) kompozisyon (beste) bölümünde ihtisas yaptı.

Müzik alanındaki çalışmalarının yanı sıra, uzun yıllar gazetecilik mesleğinde sanat ve müzik eleştirmeni olarak görev yaptı. Cumhuriyet gazetesindeki müzik eleştirilerini Sanata Bakışadlı köşesinde rahatsızlığı dönemine kadar kesintisiz sürdürdü.

Bu yıl 70. sanat yılını yeni bestelerle kutlamak isteyen Andak için 2000 yılında çıkan Bir Sevgi Yeter - Selmi Andak adlı CD, 60. sanat yılına adanmıştı.

Andakın ayrıca 2003 yılında bestelerinden oluşan saygı albümü Uluslararası Ödüllü Selmi Andak Şarkıları”, 1975 - 1995 yılları arasında Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye finalleri için hazırlamış olduğu bestelerden oluşan Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finallerinde Selmi Andak Bestelerialbümü bulunuyor. Andakın kısa süre önce de Bal gibi Olurve O Şarkıyı Henüz Yazmadımadlı iki karma CDsi Ossi Müzik tarafından sevenleriyle buluşturulmuştu.

Türk pop müziği dünyasında Onno Tunçtan Nükhet Duruya, Semiha Yankıdan Nilüfere, Ajda Pekkandan MFÖye pek çok sanatçı onun bestelerini seslendirdi: Zeki Müren Kandil şarkısıyla, Sezen Aksu Ben Her Bahar Âşık Olurum, Neco O Şarkıyı Henüz Yazmadım, Yeliz Hayalimdeki Adam, Zerrin Özer Unutamadığım, Asu Maralman Bal Gibi Olurla...

Selmi Andakın çalışmaları arasındaUyuyan Güzel müzikalinin, Müşfik Kenterin oynadığı ünlü tek kişilik oyun Bir Garip Orhan Velinin, Haldun Tanerin Bu Şehr-i İstanbul ki oyununun, Mehmet Ali Birandın Galatasaray Belgeselinin, Kültür Bakanlığının hazırlattığı İpek Yolubelgeselinin müzikleri de bulunuyor. Basın Şeref Kartı sahibi olan Selmi Andak, Türkiyeyi uluslararası müzik yarışmalarında birçok defa hem besteci, hem de jüri üyesi olarak temsil etti, 1975 yılından itibaren de TRT Eurovision finallerine katıldı. Galatasaray Spor Kulübü’nün de Divan Kurulu üyesi olan Andak, kulübün 75. kuruluş yıldönümü anısına Galatasaray Marşı’nı da bestelemişti.

 

Dillerden düşmeyen besteleriyle yaşayacak

‘Ömrünü sanata adadı’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: “Değerli bestekâr ve müzik yazarı Selmi Andak’ın vefatını teessürle öğrenmiş bulunuyorum. ‘Devlet Sanatçısı’ unvanını taşıyan Andak, müzik alanındaki çalışmalarının yanı sıra uzun yıllar eleştiri yazılarıyla da sanat ve müzik dünyamızın gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur. Ömrünü sanata adayan, Uluslararası İstanbul Şarkıları Yarışması’nda Yaşam Boyu Sanat Ödülü’nü alan, geride yüzlerce unutulmaz beste bırakan Selmi Andak’ı her zaman saygıyla ve takdirle hatırlayacağız.

‘Değerli bir sanatçıydı’

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: Yaşamının her anını müziğe adayan, besteci kimliği ile Türkiyeyi uluslararası alanda temsil ederek, ödüller kazanan Selmi Andak, ülkemizin kültürel tanıtımına önemli katkılar sağlamış değerli bir sanatçıydı. Müzik alanındaki çalışmalarının yanı sıra, sanat ve müzik eleştirileri ile bu alanlara ışık tutan Andak, dillerden düşmeyen besteleri ile gönüllerde yaşamaya devam edecektir.

‘Yeni nesillere ufuk açtı’

DSP Genel Başkanı Masum Türker: Yeni nesillere ufuk açan, kendini sanata adadığını da eserleriyle ispatlayan Andak, ülkemizin dışarıda temsili açısından da çok önemli mesafeler almamızı sağlamıştır. Andak artık eserleriyle yaşayacak ve yeni nesiller Andakın açtığı kulvarda, onu hissederek yürüyeceklerdir.

‘Şarkılar öksüz kaldı’

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay: Cumhuriyet gazetesinin 58 yıllık müzik yazarı ve ünlü besteci Selmi Andak’ı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Andak’ın aramızdan ayrılışı ile birlikte şarkılar da öksüz kaldı.

‘45 yıllık dostum’

Timur Selçuk: Kırk beş yıllık dostum, çok sevdiğim, hem müzisyen hem de insan olarak değer verdiğim bir kişi. Güzel insanlar gittikten sonra konuşmak boştur. Mekânı cennet olsun.

‘Yazılarından çok şey öğrendim’

Yıldız Kenter: Cumhuriyete sadakatle bağlı bir sanatçı ve eleştirmendi. Sanatın her türlüsüyle yakından ilgilenirdi. Yıllarını, sanatını paylaşmak amacıyla Cumhuriyet gazetesinde devamlı çabalayan bir sanat âşığıydı. Zaman zaman hepimizin yüreğini titretmiş bir eleştirmendi ama onun yazılarından şahsen çok şey öğrendim. Sanata bu kadar bağlı olduğu için onun anısı önünde hep saygıyla eğileceğim. Ona hep müteşekkir kalacağım. Cumhuriyetin ve tüm okurlarının başı sağ olsun.

‘Okuruna çok emek verdi’

Müjdat Gezen: Selmi Ağabeyi ben çok uzun yıllardır, Cumhuriyet gazetesindeki tiyatro yazıları zamanından tanırım. Cumhuriyet okuruna çok emek vermiştir. Çok güzel bir insandı. Hem müzik, hem basın, hem eğitim camiasına başsağlığı diliyorum.

‘Müzik en büyük aşkıydı’

Atilla Özdemiroğlu: Selmi Ağabey kültürlü, çağdaş, aydın, sevecen, tam bir İstanbul beyefendisiydi. Müzik ve ailesi en büyük sevgisi, en büyük aşkıydı. Birkaç bestesinin aranjmanını yapmıştım, Kelebek adlı eseri bunlardan biridir. Bu çalışmanın aranjmanını yapmam onu çok mutlu etmişti ve yurtdışında onunla ödül almıştı.

‘Gerçek bir beyefendi’

Nükhet Duru: Müzik dünyası gerçek bir beyefendiyi kaybetmiştir. Son nefesine kadar sanat aşkını kaybetmediğinden eminim. Geride kalan yakınları ve bizler onu hiç unutmayacağız.

‘Büyük bir imza’

Halit Kıvanç: Bu acı haber beni yıktı. Selmi Andak benim çok eski bir arkadaşımdı. Bir ömrü paylaştık onunla. Büyük bir isimdi, bir imzaydı. Yeri doldurulamaz. Çok kültürlüydü. Ben de çok konuşurum, Selmi Andak da çok konuşur. O yüzden birbirimize yakın iki dosttuk. Eski günleri düşündükçe onu tebessümle anacağım.

‘Müzikten hiçbir zaman kopmadı’

Esin Afşar: Müzikten hiçbir zaman kopmadı. Son dönemlerde bile klasik müzik konserlerinde rastlaşırdık. Beni gördüğü zaman Hadi Esin bir şeyler yapalım derdi. Son dönemlerine kadar hep çalıştı. Donanımlı bir müzisyendi. Sanat dünyamızda pek çok sanatçıyla bestelerini paylaştı. Klasik Batı müziği eğitimi görmüş ama çok iyi de caz yapardı mesela.

‘Çığır açmış bir isimdi’

Kerem Görsev : Selmi Ağabey yaptığı bestelerle Türk pop müziğinde çığır açmış bir isimdir. Türk pop müziğini başka bir yere taşımış, nitelikli besteler katmıştır. 86-87 yıllarında biz Bodrumdayken rahmetli Onno Tunç gelirdi, birlikte sahneye çıkardık. Selmi Ağabey de caz müziğini severdi ve piyanonun başına gelip hangi akorları bastığımıza bakardı. Albümlerim çıktığında da ona yollardım ve caz üzerine konuşurduk.

‘Bir öncüydü’

Sezen Cumhur Önal: İçim yandı. Müzikte bir yol arkadaşımı daha yitirdim. Çok özelve çok önemliydi. Polifonik müzikte çağdaşlık ekseninde bir öncüydü. Pop müziğin tarihsel gelişimi içinde aranjman diye anılan yabancı parçaları Türk diline kazandırdığımız günlerin ardından Timur Selçuk kardeşimle birlikte eserleriyle bir döneme imza attı. Besteleriyle Türk popuna ivme kazandırdı. Bütün besteleri güzeldi. Ama bu son bestesine söyleyecek bir lafım yok acıdan başka.

‘Galatasaraylılık ruhunu yaşatırdı’

Adnan Polat: Sanat dünyası çok önemli bir değerini kaybetti. Kulübümüz için ayrı bir yeri olan çalışmalarıyla Galatasaraylılık ruhunu yaşatan bir değerdi.