Müzelik açılım

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Alevi açılımı kapsamında atılacak adımları açıklayacağı beklentisiyle kamuoyunda merak edilen Tunceli ziyaretinde sadece Dersim Müzesi kurulması, Tunceli Üniversitesi’nin adının “Munzur Üniversitesi” olarak değişmesi ve yol yapım vaadi çıktı.

cumhuriyet.com.tr

Geniş güvenlik önlemlerine karşın yurttaşların yoğun protestosu nedeniyle HDP’de olan belediye ziyaretini iptal etmek zorunda kalan Davutoğlu’nun, Alevilerin temel taleplerine ilişkin hiçbir açıklama yapmaması dikkat çekti.

Davutoğlu Tunceli programı kapsamında ilk olarak Tunceli Valiliği’ne giderken, kent genelinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Davutoğlu’nun ziyareti nedeniyle çeşitli kentlerden Tunceli’ye 1500 polis takviye olarak getirilirken, bazı cadde ve sokaklar trafiği kapatıldı. Başbakan Davutoğlu kente gelmeden önce dalgıçların Munzur Çayı üzerindeki köprülerin ayaklarında arama yapması da dikkat çekti.

 

Cemevini ziyaret

etti Resmi programda yer almamasına karşın valiliğin ardından Tunceli Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi’ni ziyaret eden Davutoğlu, böylece AKP döneminde cemevini ziyaret eden ilk başbakan oldu. Cemevinde 25 Alevi dedesiyle bir araya gelerek Alevilerin sorunlarını dinleyen Davutoğlu, cemevinde bir grup Alevi gençle minder üzerinde oturup sorunlarını da dinledi. Davutoğlu’na cemevinde Alevi dedesi Ali Ekber Yurt bir sunum yaparak 12 maddeden oluşan taleplerini de iletti. Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile cemevinin bahçesinde heykeli önünde poz verdi.

 

Belediye ziyareti iptal

Davutoğlu’nun valilik ziyareti sürürken, Tunceli’de de çeşitli protesto gösterileri yaşandı. Cumhuriyet Caddesi ve Sanat Sokak üzerinde toplanan kalabalık, Davutoğlu aleyhinde sloganlar atmaya başladı. Bir süre “Gezi şehitleri ölümsüzdür”, “Ali İsmail ölümsüzdür” ve “Dersim’den defol” sloganları cemevi ziyaretinden sonra gideceği Tunceli Belediye binasına gitmek için yürüyüşe geçti. Polis göstericilere biber gazıyla müdahale ederken, müdahaleden bir dershanenin de etkilendiği, öğrencilerin dershaneyi boşalttığı gözlendi. Müdahaleye karşın protestoların sürmesi üzerine Davutoğlu, Tunceli Belediyesi ziyaretini iptal ederek konuşmasını yapmak üzere Tunceli Üniversitesi’ne geçti.

Davutoğlu, konuşmasında Kürtçeyi yasaklamanın insani bir yönü olmadığına işaret ederek “Güzel
Türkçeyi güzel Kürtçeden ayırmak mümkün mü?” dedi.

 

‘Size ayıp edildi’

Demokratik bir ülekede bir şeyi saklamaya gerek olmadığını kaydeden Davutoğlu, “Dersim adının ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bugünkü siyasetimizin de geleceğimizin de geçmişten geçtiğini bilmemiz gerekiyor. Zannetmeyin sadece Dersimliler mağdur oldu. Dersim nasıl Tunceli olduysa içinde Alevi İslamın değil Sünni İslamın da köylerinin de ismi değiştirildi” dedi. “Başkalarının acılarını örtüp kendi acımızı öne çıkarırsak helalleşmeyi yapamayız” diyen Davutoğlu, şunları dile getirdi: “On yılların açtığı yaraları sara sara yürüyeceğiz. ‘Zülmediyorsunuz, ayıp ediyorsunuz’ diyen Seyit Rıza’nın torunları ile burada birlikte olduk. Bana kimse 75 yaşında bir yaşlının idama giderken yaşı küçültülüp Hüseyin oğlu da burada kendisini selamlıyorum İbrahim. Onun da oğlunun yaşını 18’den 21’e çıkarıp orada bulunan zalim birinin yalvaran babaya, ‘Önce beni idam edin” diyen babaya, önce çocuğu öldüren kimi temsil ediyorsa etsin o zihniyet zalim bir zihniyettir. O zihniyeti savunanlar devleti savunmuş olamaz. O zihniyetle de yüzleşemeyen devlet, milleti ile buluşamaz. Evet size ayıp edildi. Bu seyyidler diyarında söylüyorum bunu.”

 

Devrim karşıtlarıyla özdeşleştirdi

Hükümeti kurarken çözüm sürecini başarıya ulaştırma hedefleri olduğunu söyleyen Davutoğlu, Alevi çalıştaylarıyla ilgili de çalışmalar yaptıklarını söyledi. Davutoğlu’nun Seyit Rıza’yı anarken, Cumhuriyet devrimlerine karşı çıkan İskilipli Atıf Hoca ve Saidi Nursi’yle karşılaştırma yapması dikkat çekti. Davutoğlu, “İskilipli Atıf Hoca veya Bediüzzaman Said Nursi hepsi farklı akımlardan geliyordu ama hepsi aynı baskıyı gördüler” dedi. Davutoğlu, artık psikolojik eşiğin aşılması ve acıların paylaşılması gerektiğini ifade etti. Yeni bir kültürel alan inşa edilmesi gerektiğini kaydeden Davutoğlu, eski Tunceli Kışlası’nın müzeye dönüştürüleceğini ve adının Dersim Müzesi olacağını kaydetti. Davutoğlu, Tunceli Üniversitesi’nin adının “Munzur Üniversitesi” olarak değiştirildiğini bildirdi.

 

‘Bürokraside temsile edeceğiz’

Alevilerin bürokraside temsili konusuna değinen Davutoğlu, “Bundan sonra buna daha çok dikkat edeceğiz. Bizde tek ölçü vardır: liyakat, liyakat, liyakat. Herhangi bürokratik kademede bir ayrımcılık varsa bunun bizzat takipçisi olacağım” dedi. Cemevleriyle ilgili talepleri bildiğini kaydeden Davutoğlu şunlarısöyledi: “Bunu en kısa sürede görüşeceğiz. Din kültürü ve ahlak bilgisi konusunda kanaatimi zikrettim. Alevi veya başka din mensubu vatandaşlarımıza dönük tahkir, aşağılamaya ilişkin tek cümle olsa bunu hepimize yapılmış birhakaret olarak görürüz ve bunu kabul etmeyiz. Alevilikle ilgili daha anlatımlı bilgi de olmalı bence bunlar da tek tek incelenecek. Yerleşim yerlerinin isimleri ile olarak da genel bir değerlendirme yerine tek tek bakacak, kimden ne talep gelmişse halkımızın talepleri yönünde adımlarımızı atacağız.”