Mutlu bir ‘canavarım’

Arjantin’de yaşayan Noelia Garella, ülkenin ilk down sendromlu anaokulu öğretmeni. 31 yaşındaki Garella, kendisinin anaokulu yıllarını ise hüzünle anımsıyor.

cumhuriyet.com.tr

Noelia Garella, işe alınmadan önce velilerin tepkisiyle karşılaşmış. Okulun müdürü “Çocukların onu kabul ediş biçimi bizim için ders oldu” diyor. Garella, çocuklara hikâyeler anlatmaya bayılıyor.

Arjantin’in Cordoba kentinde yaşayan Noelia Garella down sendromlu olarak dünyaya gelmiş. Anaokuluna başladığında öğretmen onu “bir canavar” olduğu için sınıfına almayı reddetmiş. Ancak şimdi 31 yaşında ve okulöncesi öğretmenliği yapıyor.

2007 yılında okulöncesi öğretmenliğinden mezun olan ve Latin Amerika’nın ilk down sendromlu öğretmeni olan Garella’nın öyküsünün tüm tabuları yıkan bir yanı var. Fransız haber ajansı AFP’nin aktardığına göre Cordoba’daki Jermonita anaokulunda iki ve üç yaşındaki çocuklara kitap okuyup öyküler anlatmaya başlamadan önce Garella, işe başvurduğunda önyargıyla karşılanmış. Ancak okul yönetimi Garella’nın iyimserliği ve kendine güveniyle karşılaşınca işe alınmış.

Garella’nın hikâyesi

Okulun eski müdürü, aynı zamanda Garella’yı işe alan Alejandra Senestrai, veliler ve yönetim arasında uzun süre bazı tartışmalar yaşandığını aktararak “Daha sonra anladık ki onun çok güçlü bir görev bilinci var. Çocuklara bir anaokulunda en çok ihtiyaç duydukları şeyi verdi: Sevgi” diye anlatıyor.

Garella ise anlattığı hikâyeleri dinlemek için etrafında dizilen öğrencilerin arasında “Buna bayılıyorum. Küçüklüğümden bu yana hep bir öğretmen olmak istemiştim. Çünkü çocukları çok seviyorum. Onları okurken ve dinlerken görmek istiyorum. Çünkü toplumda insanlar birbirlerini dinlemeli” diyor. Garella ile birlikte çalışmanın, okuldakiler için eşi benzeri olmayan bir deneyim olduğunu ifade eden müdür Susana Zerdan da “Çocukların onu kabul etme şekli, onu içlerine almaları, bizim için ders niteliğinde” diye belirtiyor.

2012’den beri öğretmenlik yapan Garella’nın sınıfında bir down sendromlu çocuk da var. Garella, yıllar önce kendisine “canavar” deyip sınıfına almayan öğretmene atfen ise şu sözleri söylüyor: “Tıpkı çocuklara okuduğum hikâyedekiler gibi. O üzgün bir canavar. Hiçbir şey bilmiyor ve yanlış şeyler yapıyor. Ama ben mutlu bir canavarım.”