Mutfakta yangın çıktı

Türk-İş’in hesaplamasına göre, emekçinin gıda enflasyonu TÜİK’inkinden yüzde 20 fazla.

cumhuriyet.com.tr

Ülkenin sürekli değişen gündeminde değişmeyen tek konu, çalışanların içinde bulunduğu geçim şartları. Önceki gün açıklanan enflasyon verilerinin alt kalemleri bir kez daha bu durumu ortaya net bir şekilde koydu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) daha belli aralıklarla yayımladığıhane halkı yaşam ve gelir araştırmalarıyla enflasyon verileri birlikte incelendiğinde istihamın yüzde 70’ini oluşturanücretliler için hayat pahalılığınınTÜİK verilerinin oldukça üzerinde olduğu görüldü. Türk-İş’in ekim ayı enflasyonuyla 27 yıldır yaptığı açlık-  yoksulluk araştırmaları,çalışanların mutfağına yangın düştüğünü gösterdi. TÜİK’in araştırmasında, enflasyon sepeti içinde yer alan ve en çok tüketilen ürünlere 
tek tek bakıldığında fiyatartışlarının ortalamanın yüzde 20-30 fazla olduğu görüldü. Örneğin, normal ortalaması yüzde 12.56 olan gıda enflasyonu, sepetteki en ağırıklı olarak tüketilen gıda maddelerinde
yüzde 40’ı aşıyor. Buna bir de yine TÜİK’in yayımladığı verilere göre nüfusun en yoksul yüzde 20’lik kesiminparasının yüzde 29’unu gıda harcamalarına ayırdığı eklendiğinde   durumun ağırlığı iyiceortaya çıkıyor. Araştırmaya göre ücretli yüzde 33.4’ünü ulaşım, konut ve kira gideri olarak ayırıyor; yani kira, ulaşım ve gıda, düşük gelir elde eden ailelerin kazandıklarının üçte ikisini oluşturuyor. Dolayısıyla gıda fiyatlarının artması,düşük gelire sa hip emekçiler için; hastalık, çocuk bakımı, sosyal yaşam ve diğer gereksinimler için yapılacak harcamaları daha da sınırlamak anlamına geliyor.