"Müteşebbis insanlara ihtiyaç var"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ülkelerin uzun dönemli büyüme performansını belirleyen temel unsurun müteşebbis insanların varlığı ve gücü olduğunu söyledi.
cumhuriyet.com.trTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB bünyesinde kurulan Genç Girişimciler Kurulu'nun kamuoyuna tanıtılması amacıyla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, üretilen mal ve hizmetlerin en kısa zamanda en uygun fiyatlarla pazara sürülmesi, ürün veya hizmet yelpazesini müşteri ihtiyaçlarına göre uyarlayabilmek noktasında girişimcilik, kurumsallaşma ve markalaşma stratejilerinin hayati önem kazandığını ifade etti.
Ülkelerin uzun dönemli büyüme performansını belirleyen temel unsurun, müteşebbis insanların varlığı ve gücü olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin son 30 yılda kat ettiği mesafenin itici gücünün de Türk insanının sahip olduğu girişimcilik ruhu olduğunu söyledi. Kat edilen mesafenin de, girişimci sayısının da yetersiz olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Uluslararası Girişimcilik Endeksine göre 100 yetişkin içinde şirket kuran insanların sayısına bakıldığında Türkiye'nin ancak yüzde 4,9 ile 29. sırada yer aldığına dikkati çekti.
''Türkiye'nin kazancını artırmak için girişimci sayısını artırmak zorundayız'' diyen Hisarcıklıoğlu, bu noktada ülkenin ciddi avantajları bulunduğunu, nüfusun yüzde 65'inin 30 yaşın altında ve iş üretme potansiyeli yüksek gençlerden oluştuğunu ifade etti.
Dünyanın artık ''bilgi yoğun'' olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, bilgiye en kolay ulaşan gençlerin de girişimci olmaya özendirilmesi ve girişimcilik yolunda örgütlenmelerinin ülkenin geleceği açısından son derece önemli olduğunu kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, ''Dünya ekonomisini yönlendiren bir Türkiye için mevcut girişimcilerimizle, kadın girişimcilerimizle ve genç girişimcilerimizle daha yapacak çok işimiz var'' dedi.
Ali Sabancı
Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı da, bu gibi kurulların genelde ''şık isimlerden'' oluştuğunu, ancak kendilerinin bizzat işi yapmış, girişimci insanlarla birlikte olmak istediklerini söyledi.
Türkiye'de girişimci sayısının yüzde 6'nın altında bulunduğuna, bu rakamın gelişmiş ülkelerdeki girişimcilik oranıyla eşdeğer olduğuna ancak, Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin o ülkelere göre çok düşük kaldığına dikkati çeken Sabancı, ''Önce Türkiye'nin yüzde olarak girişimci sayısını artıracağız ve dolayısıyla kalkınmasını sağlayacağız ki kişi başına gelir artsın'' diye konuştu.
Kurulun 81 ilde teşkilatlanacağını bildiren Sabancı, girişimciliğe ivme kazandırmaya çalışacaklarını vurguladı.
Önümüzdeki günlerde çeşitli etkinliklerle Genç Girişimcilik Haftası'nın kutlanacağını, bunun yanında ''Melek Girişimci Ağı'' adı altında bir ağ oluşturacaklarını ve ''Bir Fikrin mi var?'' başlıklı bir yarışma düzenleyeceklerini anlatan Sabancı, basına ''eğer sizi tatmin eden fikirlerle geliyorsak lütfen bunu kamuoyunda işleyin'' çağrısında bulundu.